Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Pobjednik je Kristian Godinić iz zagrebačkog Vinodola

Kamenice s jagodama, jelenji carpaccio s ježincem, panna cotta od medvjeđeg luka s mariniranim triljama, ekleri s vitellom tonnatom, terina od hobotnice s kremom od graha i crnog češnjaka…. Zvuči li vam sve ovo kao tipični jelovnik tradicijskog nacionalnog restorana? Vjerojatno ne. Pa ipak, sve se to kuha i jede u zagrebačkom Vinodolu, navodno tradicijskom nacionalnom restoranu kojeg mnogi povezuju s teletinom ispod peke i zagorskom juhom.

Kristian Godinić

Upravo je nevjerojatno da je Vinodol u svoj prirodno konzervativni kontekst uspio infiltrirati čitav niz sezonskih i veoma modernih, kreativnih jela na koja bi bio ponosan svaki zagrebački gastronomski bistro. Utoliko je Vinodol najsubverzivniji masovni restoran u Zagrebu; Vinodol gostima koji su došli na rustikalne velike komade mesa uspješno prodaje modernu i originalnu autorsku kuhinju i tako trajno mijenja i osuvremenjuje prehrambene navike tisuća i tisuća svojih gostiju.

Pokretačka snaga Vinodolova novog smjera mladi je chef Kristian Godinić, koji u ovoj subverzivnoj gastronomskoj operaciji uživa punu potporu Vinodolova vlasnika Dražena Bobana. Kristian Godinić kreira veliku većinu inovativnih Vinodolovih recepata, dok se istodobno brine da i dugogodišnji Vinodolovi gosti navikli na sasvim drukčiju hranu, ostanu sretni i zadovoljni.

Godinićeva drastična ali komunikativna modernizacija tradicijske hrvatske kuhinje u restoranu koji svakodnevno hrani nekoliko stotina ljudi, glavni je razlog zbog kojeg smo ovog još uvijek mladog i neobično darovitog zagrebačkog kuhara proglasili Mladim chefom godine 2023. Drugi je razlog činjenica da su njegova jela zaista veoma ukusna.

Kristijan Godinić cijelu je dosadašnju karijeru proveo u Vinodolu. Sad je vrijeme da barem mjesec ili dva provede u nekom velikom europskom Michelinovom restoranu, što je preduvjet za njegov daljnji profesionalni razvoj. Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i Aspira, vodeća hrvatska obrazovna institucija za gastronomiju i ugostiteljstvo. Cilj je izbora Mladog chefa godine povećati vidljivost mlađih kuhara u profesionalnoj kao i u najširoj javnosti.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.