Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Drugi je Tino Sinožić iz opatijskog Navisa

Ponekad nam se čini nevjerojatnim da Tino Sinožić još nema trideset godina. Upoznali smo ga u Navisu negdje 2017. i već je onda ostavljao dojam veoma odgovornog kuhara, otvorenog prema učenju i prema boljim načelima kuharske profesije. Samo dvije godine kasnije, uoči pandemije, Gault&Millau proglasio je gospodina Sinožića najboljim mladim chefom u Hrvatskoj. A danas je Sinožić stalna vrijednost hrvatske gastronomske scene premda, dakle, ima tek 29 godina.

Tinu Sinožića karakterizira meka, nježna ruka i dobar smisao za izvlačenje čistih okusa iz vrlo lokalnih proizvoda: Sinožić kulinarski živi između živih kvarnerskih škampa koje Navis gotovo svakodnevno dobiva, divljih šparoga, istarskih maslinovih ulja i vrhunske bijele ribe. Osim što uspješno glorificira najvrijednije lokalne sastojke i što gotovo perfektno vlada klasičnim i mnogim modernim tehnikama, Tino Sinožić kadar je napraviti sjajno jelo od naizgled neuglednih sastojaka: pire od brokule koji nam je lani servirao uz bogatog želatinoznog romba, vjerojatno je najukusnije jelo od brokule koje smo kušali u Hrvatskoj.

Tino Sinožić spada među rijetke apsolutno lojalne hrvatske chefove. Cijelu svoju karijeru koja je počela u tinejdžerskim godinama, i doslovno pola života Sinožić je proveo u Navisu, najboljem opatijskom hotelu, s jednim od najboljih kvarnerskih restorana. Vlasnik Navisa Kruno Kapetanović strastveni je i kompetentni gastronom. Kapetanović je, naravno, bitno utjecao na Sinožićev profesionalni put.

No, Tino Sinožić u ovih je sedam godina na mjestu glavnog chefa Navisa pronašao vlastiti, prepoznatljivi rukopis koji ga čini jednim od najrelevantnijih modernih kvarnerskih chefova našeg vremena. I Sinožić, naravno, može bolje, preciznije i originalnije. Ali kao i kod svih drugih mladih fine dining chefova, preduvjet za novi iskorak jest stažiranje u restoranima s tri ili barem dvije Michelinove zvjezdice. Svatko tko želi ući u višu ligu mora pokušati kuhati u najvišoj ligi.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.