Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRJAU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Četvrti je Jurica Obrol iz lovranskog Ganeuma

Među prvih pet ili šest kandidata za Mladog chefa godine uvijek nastojimo uvrstiti kuhare koji kuhaju samostalno i vode restorane u kojima rade. Voditi restoransku kuhinju najkompleksniji je dio posla svakog kuhara. Zato se uostalom kuhar koji sam vodi kuhinju zove chef. Jurica Obrol nije chef nego sous chef u lovranskom gastronomskom bistrou Ganeum.

Jurica Obrol u Ganeumu

Usprkos činjenici da je sous chef, gospodina Obrola odlučili smo pozicionirati na visoko četvrto mjesto izbora za Mladog chefa godine 2023. jer Obrol kuha iznimno dobro, blizu izvanrednom. Uz to, Jurica Obrol može se pohvaliti zaista uzornom profesionalnom biografijom. Obrol je dosad radio u Brasserie Vjekoslava Pavića, prvog hrvatskog chefa koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.

Stažirao je u Aponienteu slavnog andaluzijskog chefa Angela Leona koji ima tri Michelinove zvjezdice. U hrvatskoj je Obrol bio sous chef Deniju Srdoču u Dragi di Lovrana, a zatim je nekoliko godina proveo u šibenskom Pelegriniju. Dok je kuhao u Pelegriniju, Obrol je bio izabran da predstavlja Hrvatsku na Bocuse d’Oru, svjetskom kuharskom prvenstvu. Hrvatska se reprezentacija nažalost te 2020. bila povukla s Bocuse d’Ora.

Obrol je zadnjih godina Dalmaciju zamijenio Kvarnerom. Prvo je radio u Zijavici chefa Stivena Vunića, da bi prije skoro godinu i pol prešao u Ganeum chefa Roberta Benzije. U Ganeumu smo ručali na samu Novu godinu 1. siječnja 2024. Obrol je bio u smjeni s Benzijom i kuhao je fenomenalno. Carbonara s cijelim žumanjkom na tijestu koju dovršavaju u blagovaonici pred gostima u kori velikog koluta grana padana, trenutno je najukusnija u Hrvatskoj.

I sva druga jela koja smo probali u Ganeumu barem su vrlo dobra, a neka su odlična. Ganeum spada među tri ili četiri najbolja bistroa u Hrvatskoj, dok se Jurica Obrol sasvim sigurno ubraja u najuži krug vrhunskih mlađih hrvatskih chefova.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.