Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Treća je Katarina Vrenc iz zagrebačkog Sopala 

Riječanka Katarina Vrenc vodi bistro Sopal u Teslinoj, jedan od najpopularnijih i najuzbudljivijih zagrebačkih restorana. Sopal je pun skoro svake večeri, što samo po sebi govori o tome koliko je gospođa Vrenc uspješna u svom poslu. Katarina Vrenc završila je kulinarstvo na Aspiri, stalnom partneru Kulta Plave Kamenice u izboru Mladog chefa godine. 

Zatim je radila u opatijskom Plavom podrumu, kao i u Esplanadinom Zinfandel’su, dakle u dva restorana koji već desetljećima spadaju među najbolje u Hrvatskoj. Osim toga, Katarina Vrenc surađivala je i s Đurinom hižom, uvjerljivo najzanimljivijim restoranom u novijoj povijesti varaždinskog kraja. Katarina Vrenc kuha temperamentno, žestoko a opet sofisticirano i komunikativno. Neka su njena jela iznimno intenzivna, poput tjestenine orzo s istarskim kobasicama, druga su kompleksna i elegantna poput gnuda s paškim sirom i vrganjima, a treća su pametno provokativna i zaista odlična poput nekonvencionalnog deserta od dunje, kakija gela od limuna i spiruline koji se ne jede priborom, nego se treba polizati s tanjura.

Katarina Vrenc senzacionalno je talentirana i baš bi zato morala nastaviti učiti gastronomiju na višoj razini od hrvatske. Njen bi glavni zadatak, u idućih dvanaest mjeseci trebao biti stažiranje u nekom modernističkom europskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Sopal je već sada prilično dobar, ali ima potencijalalda uz ponešto intervencija postane jedan od najatraktivnijih i gastronomski najrelevantnijih hrvatskih bistroa.

Katarina Vrenc krajem je lanjske godine gostovala u MasterChefu. Chefica Vrenc na televiziji je pokazala primjernu ozbiljnost, pristojnost i profesionalnost. Što među ostalim sugerira da njen stvarni profesionalni potencijal nadmašuje jednostavne ugostiteljske forme. Katarina Vrenc mogla bi postati značajna hrvatska fine dining chefica.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.