Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gospođa Anna Possi najstarija je baristica na svijetu. Ima 99 godina i svakoga dana radi u svom kafiću na jezeru Maggiore

Na jezeru Maggiore u Nebbuinu nalazi se Bar Centrale. Za cafe aparatom tog bara radi njegova vlasnica, gospođa Anna Possi. Anna Possi najstarija je baristica u Italiji, vjerojatno i na svijetu. Ima 99 godina i još radi. Priča Anne Possi priča je o zaboravljenoj ustrajnosti i životu posvećenom profesiji bez pompe, pristupu životu kojemu se divimo u dokumentarcima o japanskim sushi chefovima, ali koji polako nestaje iz naše civilizacije.

Gospođa Possi ima 65 godina radnog staža. Kafić je otvorila 1958. sa suprugom Renatom Guazzijem i brzo ga pretvorila u središte lokalne zajednice. I danas se svakoga dana ustaje u 6, već u pola sedam je u baru i priprema ga za otvaranje. Goste dočekuje s espressom i osmijehom.  

Odrasla je u Vezzu za vrijeme rata. “Na našim brdima borio se pokret otpora, sjećam se kako su moji roditelji kuhali palentu za partizane,” ispričala je novinarima Corriere della Sera. Živjela je između Novare i Genove. Radila je u restoranima svojih rođaka i vrlo mlada počela se zanimati za financije i burzu. “Sa sestričnama sam svaki dan prolazila kraj jedne banke, uvijek bih se zaustavila pogledati cijene dionica.” I danas prati burze, samo preko kompjutora, kad nema posla u baru. Njen suprug Renato, koji je bio 18 godina stariji, preminuo je još 1974. Anna Possi odlučila je nastaviti posao. Danas sebe u šali naziva “povijesnom mašinom”. Svoju dugovječnost pripisuje dobroj prehrani i sklonosti da, kako kaže, sve programira i organizira. “Ništa mi ne promiče,” kaže.  

Povijest Bara Centrale puna je trenutaka koje lokalci dobro pamte: od prvog jukeboxa i flipera do modernih vremena s gostima iz cijelog svijeta, selfiejima i internetom. Anna Possi i sama je postala atrakcija svog kafića. Savjesna i ustrajna poduzetnica odgajana u obitelji hotelijera, cijeli je život s veseljem na raspolaganju gostima. “Čovjek mora raditi ono što voli. Mora se truditi, žrtvovati i ne dati se poraziti,” kaže Anna Possi, živi spomenik poduzetništvu i ugostiteljstvu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.