Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Šesti je Marin Pleše iz Ville Rova na Krku

Marin Pleše nije imao uobičajeni profesionalni uspon. Mladi gospodin Pleše, rodom s Krka, nije se, školovao za kuhara već je studirao geodeziju. U jednom se trenutku, međutim, fatalno zaljubio u gastronomiju pa se odmah javio najvišoj hrvatskoj adresi: otišao je kod Rudolfa Štefana u Pelegrini.

Chef Marin Pleše

Vlasnik Pelegrinija kasnije nam je rekao da je Marin Pleše jedan od rijetkih mladih  kuhara koji razumiju koncept lojalnosti restoranu, i voljni su učiti na greškama. Poslije Pelegrinija Pleše je otišao u Mano kod Matije Bogdana, jednog od najinteligentnijih, najtalentiranijih i najprofesionalnijih hrvatskih chefova. Pošto se Mano u zagrebačkoj Gliptoteci zatvorio zbog poslijepotresne obnove cijelog tog povijesno vrijednog kompleksa, Pleše se vratio na Krk i otvorio restoran u Malinskoj, u hotelu Villa Rova.

Prve su reakcije više nego dobre, a nama se posebno svidjela nepretencizona a opet elaborirana sklonost lokalnim i sezonskim sastojcima. Villa Rova sada je, naravno, na godišnjem odmoru no Plešeov jesenji meni i danas se doima jako atraktivno. Prije zatvaranja Pleše je, među ostalim, kuhao šurlice s trganim kozlićem, kiseli kupus s mariniranim grahom i kremom od jadranske sipe, janjetinu s pireom od celera i borovih iglica i dresingom od meda, pečenu hobotnicu s aromatičnom palentom i salatom od jabuka i presnac sa svježom skutom, posipom od badema i gelom od limuna.

Carbonara s inćunima i dimljenim žumanjkom ozbiljno je impresivna. Marin Pleše, ozbiljan, pažljivi profesionalac, ove će zime stažirati u legendarnom katalonskom restoranu El Celler de Can Roca kojeg je 2013. i 2015. godine World’s 50 Best Restaurants proglasio najboljim restoranom na svijetu.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Kult Plave Kamenice ovaj će tjedan početi objavljivati kratke biografije kandidata za Mladog chefa godine. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.