Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Peti je Roko Nikolić iz splitskog restorana Zoi

Iza chefa Roka Nikolića turbulentna je godina. Ovaj jako talentirani chef i restoranski poduzetnik iz Imotskog u 2023. je ušao s velikim ambicijama da u rodnom gradu pokrene prvi fine dining restoran u povijesti imotske krajine.

Chef Roko Nikolić

Mladi gospodin Nikolić postao je chef restorana Tri sunca, otvorenog u sklopu hotela Emotheo. Tri sunca zamišljen je kao dosta ambiciozan projekt, u kojem su trebali sudjelovati profesionalci s visokim renomeom poput Siniše Lasana i Zorana Pejovića. No, kako Imotski, čini se, baš i nije optimalno mjesto za fine dining, chef Nikolić već je u veljači 2023. napustio Tri sunca da bi se pretkraj ljeta skrasio u splitskom restoranu Zoi.

Nikolić je u Zoi uveo degustacijski meni s devet sljedova, koji su uključivali tart od boba sa sirom iz mišine i kavijarom, krumpire sa šumskim gljivama i ljetnim crnim tartufom i tartar biftek s goveđim jezikom i gazpachom od rajčice. Roka Nikolića upoznali smo prije nekoliko godina u Rovinju gdje je vodio Blu, restoran na genijalnoj lokaciji par metara od mora, koji je više od dva desetljeća plutao u prosječnosti.

Nikolić je od Blua napravio jedan od najboljih istarskih bistroa, s odličnom vinskom kartom. I danas mislimo da je velika šteta i za Nikolića i za Blu što je mladi imotski chef napustio Rovinj. U svakom slučaju, nesporno je da je Roko Nikolić jedan do najenergičnijih i najtalentiranijih hrvatskih kuhara mlađeg naraštaja. 

Roko Nikolić nije samo chef; on posjeduje potencijal da se razvije u vrlo ozbiljnog restoratera. Nadamo se da će zimu iskoristiti za stažiranje u nekom relevantnom europskom restoranu. Svim hrvatskim mladim chefovima, od Kristiana Godinića i Katarine Vrenc do Roka Nikolića i Marina Plešea, neophodno je potrebno stažiranje u restoranima koji su bolji od najboljih hrvatskih restorana. Neposredni transfer znanja glavni je preduvjet za napredak hrvatske restoranske industrije.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.