Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Sedmi je Mate Sučić iz dalmatinske konobe Campanelo

U Campanelu u Mirković Zagori, dvadesetak minuta vožnje od Šibenika, jeli smo prije godinu i pol. Svidjela nam se ambicija mladog vlasnika i chefa Mate Sučića. U žešćoj divljini Dalmatinske zagore gospodin Sučić pokušava se baviti donekle ambicioznim fine diningom baziranim na lokalnim sastojcima.

mate-sucic
Mate Sučić

Zaista treba imati hrabrosti, karaktera i znanja da se u Poskokovu Dragu uvedu barem neka pravila fine dininga. Campanelo gospodina Sučića u međuvremenu je postao dalmatinska gastronomska atrakcija. Riječ je o trenutno najpopularnijem restoranu u šibenskom zaleđu, iza legendarne konobe Vinko.

campanello-peka

A sam Mate Sučić dokazao se kao uspješan restoranski poduzetnik. Sučić se iz Zagore proširio na Šibenik. Preuzeo je jedan opravdano propali restoran na Rivi, gdje sada radi njegov bistro Maito. Maito je, sudeći po meniju, puno više prilagođen turističkom tržištu pa drži čak i grdobinu u umaku od tartufa i glazirani file lososa što zaista nema mnogo veze ni s lokalnom ni s bilo kakvom dalmatinskom gastronomijom.

Čini se da je Mate Sučić odlučio postati prije svega restorater, a tek zatim chef, što samo po sebi nije loše. Dalmatinska bi restoranska scena snažno  procvala kad bi na njoj djelovalo više osviještenih, pametnih i energičnih ugostitelja poput Mate Sučića. Zanimljivo je spomenuti da u dijelu nacionalnog chefovskog miljea Mate Sučić i dalje uživa gotovo strastvenu potporu, pa je jedan od najuglednijih hrvatskih kuhara u izboru za Chefa godine (ne Mladog chefa godine nego baš Chefa godine) na prvo mjesto svoje liste glasova stavio mladog gospodina Sučića.

Mladog chefa godine ne bira stručni žiri nego uredništvo Kulta Plave Kamenice u suradnji sa upravom Aspire. Smatramo da mladi chefovi nisu dovoljno vidljivi u javnosti pa ih stoga ne možemo izložiti sudu šireg žirija. Cilj je ovog izbora da mladi chefovi postanu što vidljiviji i u profesionalnoj zajednici i u široj javnosti.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Kult Plave Kamenice ovaj će tjedan početi objavljivati kratke biografije kandidata za Mladog chefa godine. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.