Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RASKOŠNA LISTA Šest najimpresivnijih hotela u kojima smo spavali 2023.

Luksuzni hotel ne smije biti prenoćište. Ozbiljno dobar hotel mora biti mjesto gdje se gost osjeća bolje nego izvan hotela, koje gost pamti i koje se zaista trudi gostu uljepšati pa i kratkotrajno promijeniti život. Uistinu vrhunski hotel sastoji se od niza podjednako važnih faktora: udobnih, distinktivno uređenih soba, besprijekornog servisa, vrijedne arhitekture, posebnog položaja, prvoklasne gastronomije, uzbudljivog izbora vina i drugih pića i još niza  važnih detalja od minibara do housekeepinga.

Vjerojatno ni jedan hotel na svijetu, ili barem u Europi, nije potpuno uspješan u svim ovim elementima o čemu svjedoče i ocjene na Booking.comu. Primjerice, najskuplji pariški hoteli  poput Le Crillona, Plaze Athénée i Le Meuricea ili Bristola, gdje sobe rutinski koštaju od 1700 do 2200 eura za noć, na Booking.comu dobivaju ocjene između 9,3 i 9,6. A riječ je o hotelima palačama koji uistinu spadaju među najbolje na planeti. Ni najraskošniji hoteli, dakle, nisu savršeni, ali gostu zaista mogu ostati u dugom i trajnom dobrom sjećanju. U 2023. imali smo sreću odsjesti u nekoliko zaista posebnih hotela koji život čine ljepšim i sadržajnijim. Evo liste.

1. Rhinoceros, Rim

Rhinoceros u vlasništvu Fondacije Alde Fendi, spada među spektakularnije hotele. Rhinoceros se nalazi u jednoj do najstarijih rimskih ulica. Udaljen je par stotina metara od mjesta gdje je prema legendi vučica othranila Romula i Rema. Iz kupaonice u apartmanu na drugom katu gledate ravno u veličanstveni Janusov slavoluk izgrađen početkom 4. stoljeća, udaljen dvadesetak metara od hotela. Javni prostori u Rhinocerosu pretvoreni su galerije i kino dvorane.

Dok smo bili u hotelu u kolovozu, prikazivali se se dokumentarci o velikom talijanskom fotografu Dinu Pedrialiju a na odmorištima između katova u kolovozu održavala se Warholova izložba. Rhinoceros nema formalnu recepciju ni atrij, no svi su hotelski servisi dostupni od 0-24 i iznimno efikasni.

Apartmani imaju pedesetak kvadrata, s podigrano luksuznim dizajnerskim namještajem, nevjerojatno udobnim krevetima i Bang & Olufsen televizorima. Na dolasku goste dočekuju tanjurom svježih jagoda i cannola, kućna čokolada je izvrsna Love and Chocolate, u sobi je dobar izbor prebatched koktela, dok je izbor vina i pjenušaca prosječan, što je ujedno i jedina zamjerka ovom fenomenalnom povijesno-umjetničkom hotelu u koji ćemo se sigurno vratiti.

2. Adlon Kempinski, Berlin

Adlon Kempinski prvi je berlinski luksuzni hotel. Sadašnji Adlon Kempinski izgrađen je na originalnoj lokaciji prije 27 godina u gotovo istom stilu kao stari Adlon, kojeg su istočnonjemačke vlasti srušile u 80-tima.

Adlon Kempinski veličanstveni je hotel palača, koji je od otvaranja bio epicentar berlinskog društvenog života. Takvu ulogu ima i danas. Veliki apartmani klasično su, su, pomalo strogo luksuzni, s posebnim sobama za garderobu, veoma prostranom kupaonicom i dojmljivim pogledima na Brandenburška vrata i glavnu berlinsku ulicu Unter den Linden. Adlon Kempinski u goste unosi vrlo specifičan duh Berlina, jedne od najveličanstvenijih i najtragičnijih europskih metropola.

Servis, nažalost, nije na razini reputacije i atmosfere hotela: jednog nam je jutra u studenom čistačica pozvonila već u osam ujutro. Kako se nismo javljali, hladno je ušla u apartman. Potpuno je nedopustivo da vas u dobrom a kamoli u luksuznom hotelu bilo tko budi u osam ako niste naručili buđenje. Konobari u inače dinamičnom, prezabavnom velikom baru u atriju bitno su neefikasniji od konobara u zagrebačkoj Esplanadi. No, Adlon je svejedno čudesan i neusporedivo jeftiniji od pariških i londonskih hotela takvog ranga.

3. Villa Nai, Dugi otok

Villa Nai bračnog para Morović najbolji je jadranski hotel. Jedinstvena arhitektura akademika Nikole Bašića, koji je kružnu zgradu ukopao u brdo, fantastični pogledi i mirisi, raskošno ali decentno unutarnje uređenje, kupaonice veće od soba u drugim hotelima i osjećaj potpune, opuštajuće izolacije, čine Nai svjetskim vrijednim, o čemu uostalom svjedoči više njihovih međunarodnih nagrada.

Villa Nai je, među ostalim, lani proglašena najljepšim izoliranim resortom na svijetu. Nai ima samo osam soba i apartmana, što međutim nije loše; na takvom mjestu ne želite gužvu. Nai je i renomirani brend maslinovih ulja, koja osvajaju sve moguće svjetske zlatne medalje. Veći dio hrane koja se priprema u Villi Nai uzgaja se u njenim vrtovima i voćnjacima, ili se lovi obližnjim vodama još uvijek punima jastoga.

4. Chalet Sofija, Gozd Martuljek kraj Kranjske Gore

Chalet Sofija, koji prima samo deset gostiju, čarobno je utočište od svih problema ovoga svijeta, smješteno u oblacima i šumama blizu Triglava. Chalet Sofija, projekt čuvenog slovenskog ugostitelja Svetozara Raspopovića, ima upravo goleme apartmane u koje ponekad ujutro doslovno ulaze oblaci, velike terase, walk in tuševe, kade s jacuzzijem se podrazumijavaju, no najvažniji je ugođaj: kombinacijom raskošno uređenog velikog prostora i alpske divljine postiže se transformativni učinak.

U Chaletu Sofija osjećate da je svijet sasvim drukčiji nego kad ste u gradu, na poslu ili po aerodromima. Chalet Sofija, s jednom od najboljih vinskih karti u Sloveniji, dovoljno je impresivan da i one koji inače ne vole brda  natjera da ozbiljno razmišljaju o dvojbi more ili planine.

5. Molitor, Pariz

Molitor nije osobito dobar hotel. Molitor je hotel s tek malo natprosječnim sobama, lošim restoranom i groznim, amaterskim restoranskim servisom. Reklo bi se da je Molitor tipičan primjer hotela s fejkanih pet zvjezdica.

Svejedno, Molitor, smješten blizu Roland Garrosa, pola sata vožnje od centra Pariza, ubraja se među najspektakularnije hotele koje smo ikad posjetili. Molitor je jedna od kultnih pariških lokacija, izgrađen kao olimpijski bazen, prvo veliko gradsko javno kupalište koje se zimi pretvaralo u klizalište, na kojem su mladost provele generacije Parižana. Na Molitoru je kao spasilac radio sam Johnny Weissmuller, prvi Tarzan. Dvadesetak godina kasnije  u Molitoru su predstavljeni prvi bikiniji na svijetu.

Plivati u Molitoru danas je obavezan element na bucket listama ozbiljnih turista. Nakon zatvaranja bazen je propao a Molitor je postao jedno od najvažnijih mjesta europskog street arta. Molitor je danas nevjerojatna kombinacija Art Decoa i nekih od najvažnijih grafita na svijetu, s nadaleko poznatim pool partyjima.  Molitorove sobe gledaju na bazen, a mnogi gosti po cijeli dan provode na ovom jedinstvenom, nadrealnom kupališu u rubnim dijelovima najljepšeg europskog glavnog grada. Iskustvo boravka u Molitoru uistinu je posebno i nezaboravno.

6. Botaniq, Tura, Mađarska

Krug-botaniq-dvorac

Botaniq je bajkoviti neogotički dvorac iz 19. stoljeća, u kojem je svojedobno živio Bela Bartok. Obitelj mađarskog premijera Viktora Orbana pretvorila je Botaniq u raskošni i hotel s velikim sobama, gotovo monumentalnim javnim prostorima i prelijepim parkom. Botaniqovi travnjaci, hortikultura i mala jezera čine ovaj klasični five star hotel vrijednim sat vremena vožnje od Budimpešte prema ukrajinskoj granici.

Krug-budimpesta-vecera

Botaniq je dovoljno luksuzan da je šampanjerija Krug u lipnju 2023. ondje organizirala jednu od svojih godišnjih večera. Botaniq je u stanovitom smislu i egzotičan; dvorac, njegovi parkovi i njegov luksuz u nadrealnom su kontrastu s njegovom okolinom. Tura je dosadno, neugledno ravničarsko mjesto koje podsjeća na sive scenografije mađarskih filmova iz socijalističkog razdoblja. No, sam hotel, čiji apartmani mogu dostizati cijenu od nekoliko tisuća eura, doista ostavlja veoma snažan dojam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.