Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE Osmi je Luka Džamarija iz zagrebačkog Mareda

Luka Džamarija u 26. je godini preuzeo veoma odgovoran zadatak. Gospodin Džamarija od jeseni 2023. vodi kuhinju zagrebačkog Mareda, jednog od najpopularnijih hrvatskih restorana u kojem se stol za večeru vikendom mora rezervirati tjednima unaprijed.

Osim toga, Maredov meni, kojeg nadgleda glavni korporativni chef El Tora i Mareda Maro Mihelj, nije nimalo jednostavan. Radi se o kolekciji prvorazrednih odležanih steakova iz Hrvatske i raznih dijelova svijeta uključujući Japan, kao i o nizu kompleksnih predjela, priloga i manjih jela (ovdje ne računamo sushi i sashimi jer Maredov sushi bar ima posebnog chefa). Vlasnici i menadžeri Mareda zasad su itekako zadovoljni Džamarijinim performansama, što nije posve neobično budući da je Maredov novi chef navikao na profesionalne pritiske.

Luka Džamarija počeo je kuhati u tinejdžerskim godinama. Prva kompleksnija jela pripremao je dok je bio na praksi u dubrovačkom five star hotelu Hilton Imperial. Stažirao je u nizu restorana u Hrvatskoj i inozemstvu, a preklani je postao glavni chef Aminess Khalani Beacha, jedinog makarskog hotels s pet zvjezdica. Među chefovima koji su utjecali na njegovo profesionalno formiranje Džamarija je u više intervjua spomenuo Jeffreya Vellu, aktualnog Chefa godine Kulta Plave Kamenice, kao i Davida Skoku i velikog Slovenca Janeza Bratovža.

Luka Džamarija rođen je u Dubrovniku, turističkom i restoranskom gradu koji međutim nije dao baš previše nacionalno značajnih chefova. Džamarija bi uz pažljiv pristup razvoju karijere mogao postati jedan od važnijih dubrovačkih kuhara. Mladog Chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i Aspira, najvažnija hrvatska kulinarska obrazovna institucija. Cilj izbora Mladog chefa godine jest povećati vidljivost mlađih kuhara u profesionalnoj zajednici kao i u široj javnosti.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Kult Plave Kamenice ovaj će tjedan početi objavljivati kratke biografije kandidata za Mladog chefa godine. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.