Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE Deveti je Željko Vukićević iz riječkog Hidden Wine bistroa

Kvarner poslije korone doživljava gastronomsku renesansu. Kvarner je poslije lockdowna postao središnjica hrvatske visoke bistronomije. Ključnu ulogu u tom strateškom kvalitativnom napretku kvarnerske restoranske scene igra riječki bistro i vinski bar Hidden Michelinova chefa Denija Srdoča. A u Hiddenu, skrivenom u strogom centru Rijeke  kraj zgrade Privredne banke, kuha Željko Vukićević.

Željko Vukićević rođen je u Crnoj Gori. Nakon rada u nekoliko crnogorskih hotelskih restorana, otišao je u Sjedinjene Države, gdje je kuhao u Miamiju i New Orleansu. New Orleans je očarao Vukićevića specifičnom kulturom izlazaka i noćnog života, ali i autentičnim gastronomskim izričajem u kojem glavnu ulogu imaju razne vrste kozica, velikih rakova i školjki. Nedavno se i na Hiddenovu meniju našlo jelo od grilanih kozica s palentom i cajun začinima, inspirirano kozmopolitskom kuhinjom delte Mississippija.

Poslije povratka iz Amerike chef Vukićević radio je u slovenskim restoranima, da bi iz Slovenije došao u riječki Hilton gdje je u Michelinovu Nebu asistirao Deniju Srdoču. Iz Hiltona se prebacio u Srdočev Hidden, gdje kuha niz izvrsnih, slasnih, naizgled jednostavnih a zapravo elaboriranih jela, koja upravo stvaraju povijest nove hrvatske bistronomije.

Za razliku od Restorana godine, Chefa godine i Vina godine, Mladog chefa godine ne biraju stručni žiriji nego uredništvo Kulta Plave Kamenice i Aspira, vodeća gastronomska obrazovna institucija u Hrvatskoj. Budući da su mladi chefovi nedovoljno vidljivi u javnosti, o njima nažalost ne može odlučivati širi krug birača.

Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine da se javna vidljivost mlađih kuhara poveća što je više moguće. Hrvatskoj restoranskoj industriji upravo drastično nedostaju kompetentni mladi i chefovi sposobni preuzeti sve više praznih radnih mjesta u restoranima i hotelima na Jadranu, kao i u Zagrebu.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Kult Plave Kamenice ovaj će tjedan početi objavljivati kratke biografije kandidata za Mladog chefa godine. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

Fotografije/@matija.djanjesic za Hidden

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.