Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKA PIVOVARA BIRAJU CHEFA GODINE 2023. Drugi je Hrvoje Kroflin, sa 162 boda

Hrvoja Kroflina poznajemo dulje od petnaest godina, još otkako je kao stariji tinejdžer preuzeo ManO u Gliptoteci, u ono vrijeme jedan od tri najpopularnija i najskuplja restorana u Zagrebu. Kroflin je od svojih ranih godina pokazivao podjednako puno talenta, gastronomske strasti i poslovne odgovornosti: ovo treće posve je neubičajeno za mlade hrvatske kuhare.

Gospodin Kroflin zatim je preuzeo ManO2, da bi prije nekoliko godina postao partner u Manu2. A ManO2 definitivno je jedan od najboljih modernističkih fine dining restorana u Hrvatskoj. Osim čistog kuharskog talenta, Hrvoje Kroflin može se pohvaliti s još dvije bitne značajke.

Kroflin, prvo, ima dosta jasnu viziju Manova gastronomskog izričaja, koja obuhvaća puno fermentacija, nešto japanskih tehnika, naglašenu sezonalnost, preciznost u kuhanju i prvorazredne sastojke: u Manu2 nema kompromisa sa sastojcima. Ako kuhinja nije dobila prvorazredne škampe i bijele tartufe, gosti te večeri neće jesti škampe ni bijele tartufe.

mano2

Drugo, Kroflin je gotovo uzorno otvoren učenju. Kroflin je u zadnjih desetak mjeseci promijenio svoj načelno agresivni, punkerski rukopis, pa su jela u Manu2 uz uobčiajenu ekspresivnost i originalnost, dobila na zaokruženosti, mekoći i eleganciji. Kroflin definitivno nikad nije bolje kuhao nego u drugoj polovici 2023. godine. Čini se da se Hrvoje Kroflin približio svom vrhuncu, koji bi trebao trajati još barem cijelo desetljeće i dulje, uz niz novih kreativnih elemenata.

Prilično smo sigurni da Kroflin nikad neće postati dosadan i da neće dopustiti da mu postane dosadno. Ustvari, Hrvoje Kroflin, skupa s Bernardom Korakom i Filipom Horvatom, čini malu grupu vrhunskih hrvatskih chefova koji će vrlo skoro, za godinu ili dvije, postati jednako značajni i dominantni kao što su to danas Tvrtko Šakota, Rudolf Štefan i Jeffrey Vella. Hrvoje Kroflin spada među chefove koji predstavljaju dugoročnu budućnost moderne visoke hrvatske gastronomije.

Zmajska pivovara, prva hrvatska profesionalna craft pivovara koja proizvodi i niz kompleksnih  gastronomskih piva, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Chefa godine i Restoran godine biraju isključivo restoranski profesionalci; chefovi, investitori i gastro novinari.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.