Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRAH RIBLJEG STREET FOODA U RIJECI Nakon Fish Delisha zatvorila se i Riba Riba

Prije nekoliko dana pisali smo kako se u Rijeci zatvorio lokal murterske franšize Fish Delish koji je zamijenila neka marendarnica. U tekstu smo napisali kako u Rijeci trenutno radi Riba Riba, prvi street food lokal u gradu koji je bio orijentiran na ribu. Na njihovim društvenim mrežama i Googleu uredno piše da restoran radi, pa smo odlučili provjeriti koje je pravo stanje ovog minijaturnog lokala u Starom Gradu. Kad smo došli pred lokal, nije izgledao optimistično.

Iako njen bratski lokal Bar Bar u blagdansko doba radi punom parom, Riba Riba je natrpana kašetama pića i izgleda kao restoran pred trajnim zatvaranjem. Pa smo nazvali na telefonski broj s njihove web stranice. Rekli su nam da Riba Riba trenutno ne radi iz raznih razloga, poput nedostatka radne snage, bolesti i zato što nije sezona.  Možda bi se mogla otvoriti ponovno sljedeće godine. Dakle, u periodu kad se vjerojatno najviše jede po restoranima i kad se konzumira najviše ribe, Riba Riba je odlučila ne raditi, što je definitivno kriva poslovna odluka, ili ukazuje na ozbiljnije probleme.

fish-delish-rijeka

Uvjereni smo kako je riječ o ovom drugom. Riječani jednostavno nisu spremni podržati riblji street food, za što postoji više razloga. Rijeka je donedavno bila apsolutna hrvatska prijestolnica ćevapa i te se titule nevoljko odriče. Prije nekoliko godina sve što se novo otvaralo u Rijeci moralo je na jelovniku imati gril, meso i ogromne porcije. Pa je riječka gastronomska scena bila posve neinspirativna. Situacija se počela mijenjati, ali promjene su spore.

Riječani općenito konzumiraju manje ribe od ostatka hrvatske obale, pa je jasno da je riblji street food još strani pojam. Navike naručivanja velikih količina mesa u restoranima još su prejake, što je uistinu čudno s obzirom da je Kvarner je dom jednih od najboljih škampa na svijetu, i pun vrijedne ribe.  Nadalje, u Rijeku još nisu došli najbolji istarski riblji street food brendovi poput Fish Housea ili Tunaliciousa, koji predvode afirmaciju ovog žanra. Riba Riba, koju smo posjetili prošle godine, radila je puno grešaka, poput posluživanja gotovo zamrznutog carpaccia od tune i katastrofalnog izbora pića, bilo je očigledno da su morali puno učiti i da je možda ugostiteljstvo neiskustvo pravi razlog njihova neuspjeha.

Fish Delisha i Ribe Ribe pokazuju da Rijeka, ironično ali istinito, još nije spremna prihvatiti riblji street food  iako je grad na moru. Tako će vjerojatno i ostati, bar dok netko ne pokrene zaista kvalitetan i pristupačan koncept s kojim će osvojiti publiku, što se gledajući druge gradove na moru jednostavno mora dogoditi, prije ili kasnije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.