Rovinjski fine dining restoran Cap Aureo u ovogodišnjem je izboru za Restoran godine koji Kult Plave Kamenice organizira uz podršku Irinoxa, osvojio prvo mjesto sa 160 bodova. Riječ je o drugom uzastopnom trijumfu restorana visokog stila chefa Jeffreya Velle, smještenog u rovinjskom hotelu Grand Park.
Posebno smo ponosni što ovogodišnji izbor za Restoran godine Kulta Plave Kamenice prati talijanski Irinox, vodeći europski proizvođač profesionalne opreme za brzo zamrzavanje hrane. Irinox u Hrvatskoj zastupa Interlink Gastro.
U ovogodišnjem izboru za Restoran godine i za Chefa godine sudjelovalo je više od 55 glasača, profesionalaca u hrvatskoj restoranskoj industriji. Riječ je uglavnom o chefovima, a zatim o restoraterima, investitorima i gastro novinarima. Svaki birač mogao je glasati za pet restorana. Prvoplasirani restoran dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4 a petoplasirani 2 boda. Ni jedan birač ne smije glasati za restoran s kojim je komercijalno povezan.
Cap Aureo pobijedio je s 32 boda razlike ispred šibenskog Pelegrinija, što znači da na nacionalnoj gastronomskoj sceni postoji prilično široki konsenzus o Cap Aureu kao o najboljem hrvatskom restoranu. Zašto je Cap Aureo među profesionalcima stekao status najboljeg hrvatskog restorana?
Prvo, Cap Aureo možda je jedini komercijalno veoma uspješni hrvatski restoran koji ujedinjuje modernistički, progresivni pristup gastronomiji s vrlo hedonističkim okusima (u zadnjih nekoliko mjeseci pridružio mu se ManO2). Deset ili petnaest sljedova Jeffreya Velle (rekord je svojedobno iznosio trideset sljedova) goste privlače snažnim okusima, kontrastnim teksturama i spektakularnim prezentacijama, ali ih istodobno nenametljivo poučavaju drukčijem, veoma modernom pogledu na kuhinju.
Drugo, Vella je u svoj modernističko hedonistički okvir uistinu uspio uklopiti puno lokalnih i mikrosezonskih elemenata, od vrhunskih bijelih i crnih tartufa, preko vrganja ubranih u šumici kraj njegove kuće do virtuoznih jela baziranih na maslinama i raznim stadijima maslinova ulja. Novigradske jakovske kapice, limske kamenice i kvarnerski škampi se podrazumijevaju. Treće, Cap Aureo s lakoćom i precizno koristi vrlo napredne kulinarske tehnike.
Četvrto, Jeffrey Vella kao hrvatski chef koji nije rodom iz Hrvatske već s Malte, nužno, ima drukčiji, neuobičajeni pogled na istarsku i druge hrvatske kuhinje, što je razlog dodatne originalnosti njegovih menija. Peto, u prve dvije godine Cap Aureo patio je od katkad naivno pretencioznog servisa koji je kod gostiju mogao izazvati ponešto zbunjenosti i nelagode. Sada je servis u Cap Aureu među najefikasnijima u Hrvatskoj. I šesto, vinska lista blizu je izvanrednoj ( premda su cijene previsoke, što je problem s kojim bi se Maistra kao vlasnica Grand Parka trebala što prije suočiti).
Cap Aureo najistaknutiji je restoran u Hrvatskoj, koji osigurava uzbudljivo, inovativno i poučno gastronomsko iskustvo visokog internacionalnog ranga, uz sve ostale elemente klasičnog fine dininga. Stoga je sasvim logično da je Cap Aureo drugu godinu zaredom pobijedio, i to uvjerljivo, u našem izboru za Restoran godine. Smatramo da je ta pobjeda sasvim zaslužena.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.