Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LAST MINUTE SHOPPING 10 najboljih ginova za vaše novogodišnje koktele

Ginovi se rijetko konzumiraju samostalno i kada govorimo o preporukama za određenu prigodu u pravilu imamo na umu koktele.  No, naš izbor je u ovom slučaju okrenut ginovima koji i u koktelima svojim karakterima odgovaraju upravo toj ideji prigode. 

Zapravo u nekima možemo uživati čak i samostalno tek uz možda pokoji komad kvalitetnog leda, bez spravljanja koktela, poput Le Gin Calvados Cask Finish, Boigin Saffron ili Old Pilot’s Strawberry Gina

BEEFEATER 24 BOTANICAL GIN

Osnovni Beefeater London Dry Gin jedan je od temeljnih ginova svjetske scene kojeg iskreno cijenimo zbog jednostavnosti, jasnoće i izuzetno postojane strukture ozbiljnog tijela. Često se smatra i prototipom klasičnog London Dry stila. Ovo izdanje tu poznatu bazu nadopunjuje infuzijom orijentalnih čajeva japanske senche i kineskog zelenog čaja koji ga prenose u sasvim novu, opuštajuću dimenziju. €28,99 (Tipsy.hr)

TANQUERAY RANGPUR LIME GIN

Destilerija osnovana još 1830. godine u srcu Londona, Tanqueray je jedan od rodonačelnika London Dry stila. Od 1998. godine u sastavu je najveće škotske destilerije Cameronbridge (koja između ostaloga proizvodi i ključnu grain whisky komponentu za Johnny Walker) te zapravo postaje škotski gin. Rangpur Lime edicija dodatno je podignute svježine dodatkom mandarinske limete, đumbira i lovora. €24,99 (Vrutak)

NORDÉS GALICIAN ATLANTIC GIN

Jedinstveni gin iz Galicije sa samog sjevera Španjolske inspiriran je istoimenim svježim sjevernim vjetrom s Atlantika. Kombinacija biljaka povezuje autohtone biljke Galicije i putovanja svjetskim morima slavnih galicijskih kapetana. Aromama dominiraju hibiskus, đumbir, sladić i eukaliptus, a osobitost je i baza nastala iz mošta Albariño grožđa. Riječ je gotovo o zamamnom parfemu u boci gina. €29,86 (Vivat fina vina)

HENDRICK’S LUNAR GIN

Hendrick’s ginovi destiliraju se u dva tipa povijesnih gin kotlova, od kojih je jedan proizveden još davne 1860. godine. No, ono po čemu su doista prepoznatljivi karakteristične su arome bugarskih ruža i svježih krastavaca čije se esencije infuziraju u dobiveni destilat. Limitirana edicija ‘Lunar’ dodatno je bogata cvjetnim aromama, toplim začinima i citrusima za pravi ‘sanjarski’ noćni doživljaj. €34,59 (Roto svijet pića)

LITTLE GIPSY GIN

Sjajni gin iz osječke destilerije poznate po liniji vrhunskih destilata pod brandom ‘Jedna’. Čini ga cvjetni i voćni profil s kompleksnim aromama začina uz jednu neobičnost: u aromatskoj bazi sadrži i destilat stare sorte višanja, ‘cigančice’ (otkuda mu i pomalo neobično ime). Little Gipsy Gin osvojio je na londonskom IWSC zlatnu medalju i 96 bodova, najviše ikada dodijeljenih nekom hrvatskom ginu. €35,00 (Vrutak)

SIR EDMOND VANILLA INFUSED GIN

Gin koji nas je zaista iznenadio. Naime, riječ je o kombinaciji klasične borovice uz kardamom, đumbir, kineski cimet, anđelika i doista obilne bourbonske vanilije koja se dobavlja s otoka Réunion. No, Sir Edmond nema dojam sladunjavog kolača, dapače, riječ je konkretnom, moćnom, a opet raskošnom i elegantnom ginu čiji balans ravnopravno konkurira vrhunskim destilatima ili čak parfemima. €39,99 (Tipsy.hr)

LE GIN CALVADOS CASK FINISH GIN

Christian Drouin prije svega je proizvođač vrhunskih calvadosa, poznatih brandyja od jabuka i krušaka iz francuske Normandije. Ginovi koje rade bogate su aromatike 9 biljaka (borovica, citrusi, bademi, kardamom, vanilija, ruža…), a ovo ograničeno izdanje od ukupno manje od 3.000 boca dozrijevano je do godinu dana u 225 L bačvama calvadosa koje su mu dodale jasne arome jabuka. €41,67 (Fine stvari)

BOIGIN SAFFRON GIN

Riječ je o ginu osebujne obiteljske destilerije Silvio Carta, koji predstavlja samu esenciju matične Sicilije. Aromatiziran je jednim od najskupljih začina na svijetu, šafranom, i to upravo onime sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom ‘Zafferano di Sardegna PDO’. Šafran zaokružuju prepoznatljive note svježine sredozemne makije te citrusa u svilenoj i slasnoj, a opet bogatoj i moćnoj teksturi. €43,00 (Vivat fina vina)

GIN MARE

Gin Mare jedan je od najprestižnijih ultra-premium brandova na svjetskom tržištu. Nastao je iz ideje članova katalonske obitelji Giro’ za proizvodnjom artisanskog gina. Pravi je mediteranski gin čiju osnovu čine borovica (dijelom dobavljena u Hrvatskoj), masline, citrusi, ružmarin i bosiljak. Kako je riječ o specifičnom artisanskom ginu, svaka se serija barem minimalno razlikuje od prethodnih. €47,78 (Vrutak)

OLD PILOT’S STRAWBERRY GIN

Njihov London Dry Gin prvi je hrvatski gin proglašen najboljim svjetskim ginom u svojoj kategoriji na londonskom IWSC 2019. godine. Baznu aromatiku čini samo šest hrvatskih biljaka koje donose jedan od najkorpulentnijih i najuljastijih ginova na svjetskom tržištu. Za ovo izdanje dodan je i sedmi biljni sastojak, macerat svježih jagoda kojeg potom zajedno s ostalim biljem redestiliraju. Zaista je fantastičan! €54,99 (Tipsy.hr)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.