Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE 2023. Deseta je Nika Čavlović, slastičarka u zagrebačkom restoranu ManO2

Izbor Mladog chefa godine dobiva sve veći značaj gotovo prirodnim zakonom. Kad smo prije tri godine pokrenuli izbor za Mladog chefa godine, namjera nam je bila upoznati stručnu i širu javnost s talentiranim kuharima koji su tek na početku karijere i o kojima se ne zna dovoljno. No, s obzirom na sve drastičniji manjak kompetentne radne snage u restoranskoj i hotelijerskoj industriji, kao i s obzirom na stalni rast potražnje za dobrim kuharima i slastičarima, izbor Mladog chefa godine postaje važan na više načina.

Restorani i hoteli gotovo očajnički traže talentirane, marljive i pametne mlade ljude spremne raditi u dosta ubitačnom restoranskom ritmu i voljne stalno učiti. Ove smo godine za naslov Mladog chefa godine nominirali dvanaest kuhara od kojih su neki tek nedavno postali poznati javnosti, dok su drugi  poput Kristiana Godinića, Tina Sinožića ili Katarine Vrenc već stekli relevantnu profesionalnu reputaciju. Od danas počinjemo objavljivati poredak deset najboljih. Ime Mladog chefa godine otkrit ćemo 7. siječnja.

Nika Čavlović

Za razliku od naših izbora za Restoran godine, Chefa godine i Vino godine, o Mladom chefu godine ne odlučuje šira stručna javnost već uredništvo Kulta Plave Kamenice u suradnji s Aspirom, pokroviteljem izbora i najznačajnijom obrazovnom gastronomskom institucijom u zemlji. Razlog je jednostavan; neki od kandidata premalo su poznati da bi mogli računati na glasove šireg žirija.

Deseto mjesto u ovogodišnjem izboru za Mladog chefa godine zauzela je Nika Čavlović, slastičarka zagrebačkočg restorana ManO2. Nika Čavlović veoma je mlada. Ima samo dvadeset godina, a radi u jednom od najboljih i tehnički najambicioznijih restorana u Hrvatskoj. Još je neobičnije da je Nika Čavlović samouka. Ona nije završila slastičarsku školu. U razgovoru za Jutarnji list gospođica Čavlović rekla je kako je počela pripremati deserte kad je imala deset godina, da je upisala tek nekoliko tečajeva i da je sve ostalo što sada zna naučila više manje sama.

A naučila je mnogo, u što smo se uvjerili u studenom ove godine kad smo na večeri s Franom Milošem probali originalnu i ukusnu krušku s koprom i hrskavcima od kvasa a malo ranije i reinterpretaciju prekmurske gibanice na prezentaciji Benvenutijeve Santa Elisabette. ManO2 nikad nije imao tako dobre deserte kao u zadnjih nekoliko mjeseci. Zanimljivo je da Nika Čavlović kaže da nije obožavateljica čokolade; draži su joj voćni deserti i sladoledi. Pred Manovom pastry cheficom, koja jako poštuje Alberta Adriu, još je puno učenja i stažiranja u velikim svjetskim slastičarskim školama i restoranima s dvije ili tri Michelinove zvjezdice. No samouka i razoružavajuće mlada Nika Čavlović već danas priprema vjerojatno najuzbudljivije restoranske deserte u Zagrebu, pa sasvim sigurno zaslužuje ući u izbor deset najboljih mladih chefova u Hrvatskoj.

ASPIRA – NAJVAŽNIJA HRVATSKA GASTRONOMSKA OBRAZOVNA USTANOVA

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Kult Plave Kamenice ovaj će tjedan početi objavljivati kratke biografije kandidata za Mladog chefa godine. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.