Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKA PIVOVARA BIRAJU CHEFA GODINE 2023. Četvrti je dalmatinski chef Hrvoje Zirojević sa 114 bodova

Hrvoje Zirojević jedini je chef koji se plasirao na visoko mjesto u izboru za Chefa godine, a čiji se restoran, splitski Dvor, nije uvrstio među petnaest najboljih restorana u izboru za Restoran godine. Ta činjenica govori o zaista ogromnom ugledu gospodina Zirojevića među njegovim kolegama i drugim profesionalcima iz hrvatske restoranske industrije. Taj je ugled zaslužen.

Zmajska pivovara, prva hrvatska profesionalna craft pivovara koja proizvodi i niz kompleksnih  gastronomskih piva, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Chefa godine i Restoran godine biraju isključivo restoranski profesionalci; chefovi, investitori i gastro novinari.

Hrvoje Zirojević nesumnjivo je, uz Rudolfa Štefana, najvažniji kuhar u poslijeratnoj dalmatinskoj gastronomiji. Za razliku od vlasnika Pelegrinija, Zirojević se nikad nije bavio progresivnom kuhinjom nego je građansku dalmatinsku kuhinju pokušavao dovoditi do elegantnog hedonističkog iskaza. Hrvoje Zirojević autentični je yummy kuhar.

Sva su njegova jela ukusna do beskrajno ukusna, a ona najbolja poput kože od murine, pašticade od tune ili najukusnijih punjenih paprika koje smo ikad igdje probali, spadaju u najuži vrh moderne dalmatinske i hrvatske kuhinje. Hrvoje Zirojević je chef o kojem ovise restorani u kojima radi.

Hvarski Laganini postao je međunarodni fenomen kad je Zirojević ondje radio. Dvor je bio tek prosječni restoran prije Zirojevićeve dolaska, a sad je uvjerljivo najbolji restoran u Splitu. Hrvoje Zirojević morao bi objaviti opsežnu kuharicu na najmanje 300 stranica, s umjetničkim fotografijama otisnutima na finom kunstdrucku. Njegovi recepti trebaju ostati zabilježeni u budućnosti. U 2023. za Chefa godine i za Restoran godine Kulta Plave Kamenice glasalo je više od 55 profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.