Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

POSLJEDNJA LISTA U 2023. Osam najboljih pizza koje smo probali ove godine

Jednom davno, davno u jako starim vremenima jedan je veliki hrvatski književni kritičar, koji je usput pisao ponešto o hrani, tvrdio kako je pizza fast food koji vrijeđa nacionalnu gastronomiju jer se radi o banalnom komadu kruha premazanom rajčicom. U davnim je vremenima to vjerojatno bilo točno; predratne hrvatske pizze zaista nisu bile nešto posebno. No, prava, ozbiljno napravljena pizza sve je prije nego banalnost.

Prava je pizza kompleksan proizvod koji se bazira na dubinskom znanju o tijestu i fermentacijama, i na strpljenju da se tijesto ispravno razvije. Vrhunska je pizza, primjerice, mnogo kompliciraniji restoranski proizvod od dobrog bifteka i zato je, uostalom, i mnogo rjeđa. Vrhunska pizza nipošto nije fast food, nego masovno popularna hrana visoke gastronomske vrijednosti, baš kao i vrhunski zanatski kruh.

Stoga je pizza dobila čast zatvoriti naše ovogodišnje liste. U pregledu osam najboljih pizza koje smo probali ove godine, nismo se zadržali u Hrvatskoj nego smo na zadnju listu u 2023. uvrstili i dvije talijanske pizzerije, od kojih je jedna trenutno treća najbolja u Italiji, kao i jednu pizzu i chefa talijanskog restorana s tri Michelinove zvjezdice koja se, eto, od ovoga ljeta može jesti iu Hrvatskoj. Evo dakle osam najukusnijih pizza koje smo probali u 2023.

1. Pizza sa zelenim curryem, Seu Pizza Iluminati, Rim

Seu Pizza Illuminati, smještena u stambenom bloku kvarta Trastevere, u bloku u kojem je živjela dugogodišnja ljubavnica šefa rimske mafije, treća je najbolja pizzeria u Italiji i osma najbolja na svijetu. Lokal je moderno uređen, s golemim natpisom In Pizza We Trust, internacionalna vinska karta dostojna je Michelinova restorana i uključuje petnaestak šampanjaca, dok su sastojci za pizzu posve nekonvencionalni. Pizza sa zelenim curryjem, najuzbudljivija pizza koju smo kušali ove godine, sadrži ugodno ljutu kremu od curryja, kokosovo mlijeko, svježi korijander, fior di latte, kikiriki, botargu i gel od grejpa. Zvuči kaotično, ali je genijalno. Tijesto je mirisno, lagano, prozračno, elastično i veoma hrskavo. Pizzaiolo i vlasnik Daniele Seu svoj stil definira kao napoletanu sa elementima romane, a inspiracije za okuse temelje se na njegovim iskustvima s lokalnim kuhinjama, uglavnom orijentalnim.

2. Margherita, Miramare by Fratelli Cerea, Poreč

cerea-pizza-nuvola

Miramare nije pizzeria nego briljantni gastronomski bistro s puno elemenata fine dininga. Miramare vode braća Cerea, koji kraj Bergama drže Da Vittorio , restoran s tri Michelinove zvjezdice. Na otočiću Sveti Nikola kraj Poreča Bobo Cerea i njegovi suradnici serviraju nekoliko vrsta pizza, uglavnom kao predjela ili pozdrave iz kuhinje. Margherita napoletana može se naručiti i cijela kao glavno jelo. Riječ je o jednom od najviših standarda klasične napoletane koje smo probali.

3. Calabrian Red, Franko’s Pizza & Bar, Zagreb

Calabrian Red jedna je od najpopularnijih pizza jedine hrvatske pizzerije koja je ušla, triput zaredom, u izbor 50 najboljih pizzerija u Europi izvan Italije. Frankova pizza klasična je, lagana i elastična napoletana s perfektnim leopardovim uzorkom. Calabrian red ističe se nitima crvenog čilija, salsicciom i ndujom.

4. Pomodoro, Al Dente, Zagreb

Al Dente peče canotto, napoletanu s visokim napuhanim rubovima koja je izuzetno lagana i slasna.  Pomodorovi rubovi punjeni su kremom od ricotte, limuna i mente, bivolja mozzarella pojačana je pecorinom, a žuti datterini osvježavaju umak od rajčice. Pomodoro je lepršava i intenzivna pizza, napravljena s dobrom mjerom.

5. Sweet and Spicy, Dry, Milano

Dry je proglašen osmom najboljom pizzerijom u Italiji i petnaestom na svijetu. Tehnički perfektna, ultralagana napoletana u Sweet and Spicy izdanju sadrži slatku papriku, grilanu rajčicu, fior di latte, ventricianu i ljutiku. Dry je i ozbiljan koktel bar, u kojem  atmosfera asocira na disco klubove iz 70-tih.

6. Carciofata, Rumore, Labin

Rumore je uvjerljivo najbolja istarska pizzeria, i jedna od tri najbolje u Hrvatskoj. Carciofata je besprijekorna napoletana s artičokama, pancetom, dimljenom mozzarellom i grana padanom. Zanimljivo je da u malom Labinu radi još nekoliko izvrsnih pizzerija.

7. Sinčeranka s gackom pastrvom, Ruspante, Otočac

ruspante-g

Pizzeria u ličkom selu Sinac kraj Otočca već je godinama nacionalna gastronomska senzacija. Ruspante koristi zaista vrlo lokalne sastojke, pa je lička basa njihov osnovni sir za pizzu, dok je potpisna pizza, Sinčeranka, obogaćena izvrsnom dimljenom gackom pastrvom. Ruspante je hrabar gastronomski eksperiment, koji svakako treba podržati. Nabave li bar nešto pristojnih vina, vjerojatno će im dolaziti više gostiju iz Zagreba.

8. Pizza s bijelim tartufom, Primizia, Brtonigla

Jedna od najboljih istarskih konoba peče old school pizzu, koju ne možemo definirati ni kao čistu napoletanu, ni kao romanu, ni kao njujoršku wood fired pizzu, nego kao stil koji nas asocira na pizze iz 90-tih godina. No, tijesto je mirisno i ukusno, a genijalni bijeli tartufi koji se, naravno, na pizzu ribaju za stolom, pred gostom, ovu pizzu pretvaraju u malo gastronomsko remek djelo. Primizia obitelji Fernetich ima veoma dobru vinsku kartu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.