Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LAST MINUTE SHOPPING Deset najboljih whiskyja u hrvatskim dućanima, od 28 do 100 eura

Izbor whiskyja u Hrvatskoj poboljšava se iz godine u godinu. Vinoteke, bolji supermarketi i delikatesni dućani stalno povećavaju prostor na policama posvećen raznim žanrovima whiskyija. Stoga su naši stručnjaci za destilate izabrali deset najatraktivnijih whiskyja u raznim stilovima, od malta do rye whiskyja, koji se u Hrvatskoj prodaju po šire prihvatljivim cijenama, do stotinjak eura. Whiskyji su poredani po cijenama, od najjeftinijeg do najskupljeg. Podrazumijeva se da je boca dobrog whiskyja perfektan božićni poklon

JAMESON CASKMATES STOUT EDITION

Irish Blended Whiskey

Uobičajeno volimo stout piva upravo u Božićno vrijeme i ova kombinacija ugodnog, pitkog irskog trostruko destiliranog blended whiskeyja doista funkcionira. Jameson Caskmates edicija je koja za dozrijevanje koristi starije, ponekad i manje uobičajene bačve, a za ovo izdanje odabrane su bačve stouta iz, destileriji obližnje, Franciscan Well pivovare u Corku. Klasična voćnost krušaka i citrusa najpoznatijeg irskog blenda tako je oplemenjene notama lješnjaka, kakaa, mliječne karamele i zimskih začina. Uz to i cijena je više nego pristupačna. €28,79 (Vrutak)

FOUR ROSES SINGLE BARREL

Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Four Roses destilerija iz američkog Kentuckyja prepoznatljiva je po brojnim kombinacijama kvasaca i mješavina bourbonskih žitarica, a neka izdanja sastoje se i od deset različitih karakternih destilata. No, ‘Single Barrel’ specifičan je po izrazito visokom udjelu raži i upotrebi samo jednog kvasca pa uz uobičajene note javorovog sirupa, vanilije i karamele, obiluje svježinom mente, sandalovine i orijentalnih začina uz bogatu voćnost zrelih i suhih šljiva. Jakost izdanja je ozbiljnijih 50% alk./vol., međutim svilena struktura i visok balans doista ne odaju toliku snagu. €35,00 (Ecuga)

WOODFORD RESERVE RYE

Kentucky Straight Rye Whiskey

Živopisna Woodford Distillery jedina je velika američka destilerija koja dobar dio svojih whiskeyja dobiva trostrukom destilacijom iz bakrenih kotlova. Takav pristup osigurava doista jedinstven karakter prepoznatljiv u oceanu američkih whiskeyja. Druga osobitost je da raž u mješavini čini 53% , malo iznad zakonskog minimuma i time ga pozicionira vrlo blizu bourbona, ali s primjetnim aromatskim odmakom prema notama koje donosi raž. Izrazito karakteran, citrusan i nadasve poput paprenjaka začinski bogat whiskey sjajno je balansiran notama zrelih jabuka, sirupa, lješnjaka i vanilije. €49,29 (Vrutak)

JACK DANIEL’S SINGLE BARREL SELECT

Tennessee Whiskey

Jack Single Barrel Select jedan je od najmekših i najuglađenijih američkih whiskeyja koji možete kušati. I zaista je izvrstan. Svaka serija buteljirana je iz jedne jedine bačve odabrane s najviših pozicija u Jack Daniel’s skladištima gdje vladaju specifični atmosferski uvjeti izmjene temperatura i vlage. Svaku pojedinu bačvu odabire njihov Master Distiller osobno i niti jedna serija nije posve identična ostalima. Uobičajeno su dubokog karaktera, nota paljene hrastovine, grilanog kukuruza, vanilije, čokolade i kakaa uz varijacije voćnosti, zrelih cigara i tostiranih orašastih plodova uz izrazitu dugotrajan aftertaste. €50,99 (Vrutak)

GLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14 YEARS OLD

Single Malt Scotch Whisky

S ovim smo se izdanjem upoznali davno i ostali vezani do danas. Vrlo lagani, voćni i prozračni malt destilerije Glenmorangie iz najviših kotlova u Škotskoj (8 m visokih ‘žirafa’) prvih deset godina standardno dozrijeva u bourbonskim bačvama dok ostatak starenja provodi u nekoj od odabranih bačava sherryja, francuskih vina ili u slučaju ‘Quinta Ruban’ izdanja dodatne četiri godine u bačvama koje su školovale portugalski Ruby Porto ojačano vino. Bogata žitnost i uobičajene note naranči i mandarina porto bačvama dobile su note cedrovine, crnog ribiza, zrelih šljiva, tamne čokolade i badema. €51,00 (Miva galerija vina)

ABLEFORTH’S DARKNESS 8 YEAR OLD

Single Malt Scotch Whisky 

Darkness je pun pogodak za ljubitelje velikih ‘sherry’ maltova i sjajan odabir za Božićno opuštanje. Škotski single malt dolazi iz destilerije u Speysideu koju u Ableforth’su ne žele javno otkriti. Punih osam godina dozrijeva u bourbonskim bačvama, nakon čega se finišira najmanje tri mjeseca u posebno izrađenim ‘Octave’ bačvama sezoniranima Oloroso sherryjem. ‘Octave’ su male, 62,5 L bačve u kojima se ekstrakcija odvija izuzetno brzo pa i kratkotrajno finiširanje donosi obilne sherry note grožđica, suhih šljiva, pralina s višnjama, amaretti kolačića, cimeta, klinčića i zemljanih nota hrastovine. €57,40 (Miva galerija vina)

COMPASS BOX HEDONISM

Blended Grain Scotch Whisky

Grain škotski whiskyji (za razliku od maltova) vrlo se rijetko pojavljuju na tržištu, posebno u ovakvim blended/kupažiranim varijacijama. No, Compass Box kuća je koja svoj identitet gradi upravo neuobičajenim izdanjima i pravi je predvodnik nove scene škotskih whiskyja. ‘Hedonism’ tako i jest pravi hedonizam, suptilne i mekane strukture, sjajno balansiranih žitnih i voćnih nota baznog grain destilata s notama hrastovih bačava poput vanilije, toffee karamela, kakaa uz dojam kremoznosti i blage aromatičnosti bijelog papra. I požurite, ovo su jedne od zadnjih boca ‘Hedonisma’ na svjetskom tržištu. €88,39 (Fine stvari)

KILCHOMAN LOCH GORM 2022 EDITION

Single Malt Scotch Whisky

Doista zanimljivo izdanje jedinstvene ‘Single Farm’ destilerije Kilchoman s gotovo mitskog škotskog otoka Islay. Većina Islay maltova poznata je po tresetom dimljenim ječmovima te njihovim herbalnim i maritimnim notama. ‘Loch Gorm’ godišnje je izdanje s intenzivno dimljenim ječmom, u potpunosti dozrijevalo u 22 velike 500-listarske bačve sezonirane Oloroso sherryjem od kojih su najstarije još iz 2007. godine. Riječ je o doista impozantnom maltu bogatih nota slatkastog dima poput zrelog duhana uz oblinu tamnu čokoladu, crveno voće, citrusu svježinu, cimet, likoriciju, orahe i prženu karamelu. €95,50 (Fine stvari)

LAGAVULIN 16 YEARS OLD

Single Malt Scotch Whisky

Godinama nam je Božićno vrijeme zapravo potpuno nezamislivo bez Lagavulina 16 YO. Struktura ovog malta nam doista stvara pravu zimsku atmosferu uz pucketavu vatru iz kamina, aromatični čaj i blagdanske mirise. Lagavulin destilerija s pravom nosi titulu ‘Kralja otoka Islay’, a 16 YO izdanje smatra se jednim od ključnih dimljenih maltova uopće. Potražnja je danas tolika da je ponekad pravi izazov doći do boce. Bogate arome dimljenog čaja (poput slavnog Lapsang Souchong) uz note slatkih začina, algi, joda i vanilije te datulje, smokve i slatko drvo jednostavno su neodoljive. €96,88 (Vrutak)

GLENMORANGIE A TALE OF WINTER 

Single Malt Scotch Whisky

Već smo naglasili koliko smo osobno vezani uz Glenmorangie Quinta Ruban, međutim nemoguće bi nam bilo za kraj propustiti fantastični ‘A Tale of Winter’. Posebno godišnje izdanje prava pravcata je Božićna slastica, kolač u čaši. U klasičnoj maniri Glenmorangie maltova, nakon početnog dozrijevanja u bourbonskim bačvama ovo je zimsko izdanje finiširano u bačvama Marsale (ojačanog vina sa Sicilije). Profinjena voćnost i ječmena žitnost osnovnog destilata sada je uronjena u čokoladne biskvite, medenjake, džem od šumskog voća, vaniliju, cimet, grožđice i neodoljivi đumbir. €100,20 (Miva galerija vina)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.