PLACe market, projekt oživljavanja gradskih tržnica kroz večernja gostovanja chefova i restorana, može se pohvaliti vrlo uspješnom godinom. Svaki PLACe market koji se ove godine održao u Splitu i Zagrebu bio je krcat, pa će godinu i završiti u istom tonu, božićnim izdanjem na zagrebačkoj tržnici Dolac u petak 22. prosinca. na Dolcu se priprema vrlo dobra gastronomska ponuda.
Chef Mario Mihelj kuhat će gulaš od hobotnice i velikih kozica s palentom i točiti toplu sangriu, Tač će na licu mjesta otvarati stonske kamenice, rezati soparnik i posluživati brudet od bakalara. Sopal i chefica Katarina Vrenc dolaze s IstRamenom s istarskom kobasicom, i otkoštenom patkom punjenom nadjevom od suhog kruha i jusom.
Bistro Točkica kuha domaći jušni bakalar i kaiseršmarn, Al Dente se vraća na Dolac paštom caccio e pepe u parmezanu i novim špagetima s kozicama u umaku od pistacija dovršenima u kolutu Grana Padana, a nove su im i pohane lazanje. Meat the king će peći svoje steakove, kobasice i burgere. Na drugoj strani nutricionističkog spektra, Begs plant based streetfood priprema Tikka Masalu i biljnu Dan dan piletinu, dok Beštija najavljuje Fish&Chips od morskog psa s tri puta prženim čipsom, i schiacciatu s roastbeefom, pečenim kiselim kupusom i botargom.
Chef Bistroa Apetit Marin Rendić pripremat će ponovno baby praščića, jedno od najpopularnijih jela PLACe marketa, i pohane krvavice na način chefa Marina.
Gastronomadi se na Dolac vraćaju s tri varijante panuozzo sendviča, Vinkl s puricom s mlincima i sarmom, Oui chef by Vedran Stojanac priprema janjetinu na ražnju s krumpirima ispod peke, ručno reže pršut, a poslužuje i brudet od sušenog bakalara u kruhu i cannole s paškom skutom i arancinima.
Takoyaki by chef Martino Zanneli Kovačić dolazi s azijskim štandom na kojem će pripremati Thai Wok piletinu s rižinim rezancima i Okonomyaki s kupusom i slaninom, a Cunami donosi sushi i kozice u tempuri. za deserte su odgovorni Amelie s cimet rolicama, makaronima punjenima medenjak kremom, cannolima s raznim punjenjima i štruklama, zatim Ferdinand knedle i Krivi ljudi s fritulama. Koktele, tople ginove, pjenušce, kuhana vina, rakije i ostala pića toče centralni bar, Tipsy bar i Piena.
Fotografije/ Franko Kelam i Saša Drobac
22.11.2023.
Tržnica Dolac, Zagreb
od 18:00
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.