Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LAST MINUTE SHOPPING Ovo su najbolji panettoni (i jedan pandoro) koje trenutno možete kupiti u trgovinama

Ponuda panettonea u Hrvatskoj širi se iz godine u godinu. Raspon cijena i kvaliteta je prilično velik, a novost su vrhunski skupi talijanski zanatski panettoni i neke vrlo dobre hrvatske verzije. Potražnja je najočitija u ekstremima. S jedne strane i dalje se najviše prodaju masovno proizvedeni industrijski panettoni iz supermarketa, s druge strane preko interneta i u rijetkim trgovinama kupuju se najbolji.

PANETTONEMANIJA Kako znati što kupujete kad kupujete panettone

Ove godine dosta je rasla i prodaja više srednje klase zanatskog panettonea, posebno nekih domaih brendova. Za ovu listu za last minute shopping izabrali samo samo panettone koji su nam ove sezone ostavili najbolj dojam, a izvan konkurencije je i Pandoro Andree Tortore, apsolutno najbolji proizvod od dizanog tijesta koji se trenutno može kupiti u Hrvatskoj. 

1. AT Patissier – PandOro

Kao što smo spomenuli u uvodu ove liste, PandOro Andree Tortore najbolji je proizvod od dizanog tijesta koji se trenutno može kupiti u Hrvatskoj. Ovaj Pandoro je oblak vanilije. Besprijekorno oblikovan i fermentiran, lagan kao pero, doslovno savršenog presjeka, visoke čistoće okusa, rigorozno balansiran, podatan, mek i nevjerojatno prozračan, PandOro dolazi s vrećicom sa šećerom u prahu i zrncima prave vanilije kojim se posipa prije posluživanja. Nož kroz ovaj PandOro prolazi kao kroz zrak, a svaki zalogaj je elegantni akord mliječnih okusa i raskošne vanilije, s vrlo diskretnim notama bagremova meda i dugim slatkim aftertasteom koji, pak, ne ostavlja ni traga slatkoće na nepcu. Teško je reći je li ovaj PandOro senzualniji na dodir ili kad ga jedete. Još jedan dokaz da nitko kao Talijani ne zna napraviti gastronomsko čudo od tri note. 

Svi panettoni AT Patissier mogu se kupiti u Dubravica trgovinama u Martićevoj, Gajevoj, na Autobusnom kolodvoru, u Point Centru, City Centru One East, na Črnomercu i u Marlesu u Zaprešiću.

Cijena 43 eura

2. Da Vittorio  – Panettone Classico i Stellato

Restoran Da Vittorio obitelji Cerea u Bergamu ima tri Michelinove zvjezdice. Ovoga ljeta otvorili su i restoran Miramare by Fratelli Cerea na otočiću Sv. Nikola kraj Poreča. Obitelj Cerea glasovita je po ekspertizi u pašti i dizanom tijestu. Večere u njihovim restoranima počinju pizzama, a završavaju nestvarnim giocondama. Panettone je kruna Da Vittoriova umijeća. Ovaj panettone s tri zvjezdice može se kupiti u riječkoj vinoteci Wine&Co je ekskluzivni zastupnik za Da Vittorio proizvode. Classico je okusom prilično tradicionalan, slađi od primjerice panettonea Andree Tortorie, ali je nevjerojatno lagan, profinjen i aromatičan, pun grožđica i kandiranih narančinih korica, s intenzivnim notama vanllije i tonke. Kada bi se luksuz mogao sažeti u miris i okus, ovaj panettone bio bi baš to. Osim klasičnog, Wine&Co prodaje i Da Vittorio Panettone s čokoladom, i dva panettonea najluksuznije linije, Marelicu i med i Stellato. Stellato je Da Vittoriov ultimativni božićni proizvod koji sublimira sva njihova znanja o panettoneu. Stellato je rezultat Da Vittoriova istraživanja, kojemu je cilj spojiti najbolje od dvije tradicionalne talijanske slastice, panettonea i pandora. Ovaj jedinstveni panettone radi bez kandiranog voća, peče u zvjezdastom kalupu za pandoro, a vrh mu se diže i formira kupolasto kao u panettonea.  

Cijena: Classico i Čokoladni 56,50 eura, Marelica i med i Stellato 75,00 eura 

3. AT Patissier Čokolada i marelica

Iako načelno više volimo tradicionalni panettone s kandiranim voćem, ovaj čokoladni panettone talijanskog majstora Andree Tortore suvereno nadmašuje konkurenciju na ovoj listi. Prvo što zamiriše kad ga otvorite su tostirani pijemontski lješnjaci i kakao, kakao je dodan u zamjes tako da cijeli panettone ima perfektni, intenzivni, elegantni okus tamne čokolade, bez šećernih nota, koji se spaja sa svježinom i kremastim okusom ostalih sastojaka. Tekstura ovog panettonea posve je prozračna, on je lagan, doslovno se topi u ustima i ostavlja samo bogati, čisti, suhi okus čokolade. Rijetko smo imali prilike probati ovako intenzivan čokoladni panettone koji je istodobno tako dobro balansiran i slojevit a elegantan. Panettone je obogaćen većim komadima zrelih, mekih marelica koje dobro uravnotežuju tamnu čokoladu. Specijalni efekt ovog panettonea je gorkasti aftertaste kakaa s nijansama zrelog crnog voća, koji podsjeća na najbolje zanatske čokolade.

Cijena 43 eura

4. Dubravica – Tri čokolade

Dubravičin tim na čelu s glavnim tehnologom Krunom Mikelecom može biti ponosan. Ne samo na to što su u dvije božićne sezone uspjeli razviti jedini hrvatski zaista autentični panettone, već i na činjenicu da su toliko znanja (surađuju s Tortorom) uspjeli usvojiti i primijeniti u tako kratkom vremenu. Prvo što osjetite kad Dubravičin čokoladni panettone  izvadite iz kutije su lakoća i aroma. On je prozračan, miriše na tostirane pijemontske lješnjake i čokoladu, fino se lista, zahvaljujući dobrom balansu prirodnog kvasca i dobroj fermentaciji izvrsno ističe okuse i mirise svih sastojaka i spaja ih prilično harmoničnu cjelinu. Rade ga s tamnom i mliječnom Valrhonom i specijalnim kakaom koji dodaju u tijesto. Metoda Andree Tortore dobro se vidi u ovom panettoneu, iako on ima vlastiti karakter, nešto je slađi i manje radikalan od njegova, a gotovo jednako lagan, zaokružen i vrlo izražajan. 

Cijena 39 eura

5. Dubravica – Panettone – najbolja vrijednost za novac

Ni u jednom dobrom panettoneu ne možete prikriti greške u procesu, a u tradicionalnom najmanje. Sve što se događa od razvoja lievita do pečenja, vidi sekad razrežete panettone. Ovaj panettone toliko je discipliniran da je gotovo suzdržan, a opet vrlo bogat i raspjevan. Slatke arome maslaca i vanilije dobro su uravnotežene pažljivo odmjerenom količinom kandiranog voća. Pažljivo odmjerenom znači da voća ima dovoljno da aromatizira panettone i napravi kontrast tijestu, ali ne toliko da preuzme ostale okuse. Najveći aduti ovog panettonea su fina tekstura i usklađenost okusa i mirisa. Za svoju cijenu, ovaj panettone je najbolja vrijednost za novac ove sezone u Hrvatskoj.

Cijena 37 eura

6. Kroštula – Mandarina i bijela čokolada 

Kroštulin panettone i stilom i sastavom značajno se razlikuje od prethodnih. On je manji, gušći, teži, pomalo divlji, moderni panettone, u nekim izdanjima i značajno odmaknut od talijanskih zlatnih standarda. Neki ga zbog toga ne vole, a drugi ga baš zato kupuju u svim okusima u kojima izađe. Kroštulin panettone nije za puriste, ali je iskren, zabavan, pristupačan i poboljšava se iz godine u godinu. Kroštula je ove godine izbacila pet vrsta panettonea: Čokoladu, Klasični, Pistaciju i limun, Mandarinu i bijelu čokoladu i kobrendirani s Bajaderom. Od svih nam se najviše svidio panettone s mandarinom i bijelom čokoladom, jer je cijelu kuhinju zamirisao neretvanskim mandarinama. Kroštula u panettoneu koristi pastu od mandarina OPG-a Damić koju sami kuhaju, a glazura je od badema. Ovaj panettone je istodobno nostalgičan i moderan, veseli užitak.

Cijena 34 eura

7. Aroma – Pistacija

Ovaj panettone Kroštula radi za aROMA Gelato Experience i prodaje se samo u njihovim buticima. Na listi je zato što je jedini mali zanatski panettone koji smo pronašli (pola kilograma) i zato što je posveta jednom od najpopularnijih aROMA gelata svih vremena, onome od pistacija iz Brontea. aROMA je za ove božićne blagdane izbacila cijelu liniju zimskih okusa i kombinacija s gelatom, a sezonu zaokružuje ovaj šarmantni, slatko-slankasti panettone krcat pistacija, s glazurom od pistacija.  

Cijena 22 eura

Probali smo još…

AT Patissier  –  Viljamovka i gianduja Ovaj neglazirani panettone obogaćen je kandiranim kruškama viljamovkama i tamnom giandujom. Ta kombinacija nije slatka, naprotiv. Kruške su kandiranjem dobile herbalni, gotovo likerski okus, a gianduja daje finu crtu gorčine uz koncentrat tostiranih lješnjaka. I u ovom panettoneu Andree Tortore impresivno je kako su slatkoća i teži elementi sastojaka dobro balansirani u čist, lagan okus i teksturu. Također se može kupiti u Dubravica trgovinama.

Cijena 43 eura

Kroštula – Pistacija i limun Najraskošniji ovogodišnji Kroštulin panettone idealan za one koji vole nešto rubnije slastice, s prigušenim slastičarskim okusima i istaknutim specifičnim sastojcima, u ovom slučaju dobrim limunom i dopadljivim pistacijama. Kroštula – Čokolada Veseli srednjeklasni čokoladni panettone, Kroštula Bajadera – panettone za fanove Bajadere, ali Bajadera je preslatka i napravljena od nougata koji nije dovoljno izražajan da bi mogao podnijeti izrazito bogate recepture poput panettonea. Cijena 39 eura Bajadera, 34 eura ostali

.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.