Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKA PIVOVARA BIRAJU CHEFA GODINE 2023. Šesti je Bernard Korak s 88 bodova

Bernard Korak spada među najoriginalnije hrvatske chefove. Bernard Korak iza sebe ima skoro desetak godina uzorne karijere, koja uključuje iznimno važnu poziciju u Hiši Franko Ane Roš i ozbiljan posao u Osteriji Francescani Massima Botture. Bernard Korak radio je, dakle, u dva restorana s tri Michelinove zvjezdice, koji nesporno spadaju među najbolje u Europi u 21. stoljeću.

Zmajska pivovara, prva hrvatska profesionalna craft pivovara koja proizvodi i niz kompleksnih  gastronomskih piva, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Chefa godine i Restoran godine biraju isključivo restoranski profesionalci; chefovi, investitori i gastro novinari.

Bernard Korak svejedno je prilično tih, gotov diskretan čovjek. On se baš nikad ne hvali svojom biografijom, nikad se nije pravio važan i potpuno je kontraindiciran za bilo kakvu ulogu celebrity chefa, što je dobro.

bernard-korak

Bernard Korak u svom je namjerno limitiranom svijetu na Plešivici uspio stvoriti dosta jedinstveni gastronomski ambijent , koji se zaista, materijalno a ne ideološki, temelji na lokalnim sastojcima i na sezonskim proizvodima od kojih mnogi rastu u Korakovu vrtu, dok drugi nastaju u neposrednoj blizini Restorana Korak na Plešivici.

Bernard Korak gotovo je tipična ali zapravo veoma rijetka antizvijezda današnje hrvatske kulinarske scene. Što treba pozdraviti. Moramo priznati da nam je katkad dosta chefova koji pretjerano uživaju u višku medijske pozornosti. Budimo realni, Koraku mediji nisu trebali niti su mu pomogli da njegov obiteljski restoran ove godine dobije Michelinovu zvjezdicu.

Osobito je važno naglasiti da Bernard Korak stalno napreduje. Kad je restoran Korak otvoren, prije nekoliko godina, kuhanje je bilo možda previše suzdržano, dok su se jelovnici definitivno presporo mijenjali. Ovog je ljeta, međutim, Korakovo kuhanje bilo raspjevano, nadahnuto i tehnički uglavnom nepogrešivo. Bernard Korak danas je posve neupitno jedan od najboljih i najznačajnijih hrvatskih modernih chefova. Korak zaslužuje sve nagrade i komplimente koje je dosad dobio.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.