Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li konoba Fiume na riječkoj tržnici najbolja vrijednost na novac u cijeloj Rijeci? Čvrsto vjerujemo da je 

Na riječkoj tržnici nema puno toga za pojesti. Neki restorani u njenoj neposrednoj blizini kuhaju uglavnom  mediokritetsku hranu. Konobica Fiume smještena na samoj tržnici, priprema samo riblju hranu i ekstremno je popularna. Treba uzeti u obzir da smo Fiume posjetili u petak, tradicionalno dan kad se jede najviše ribe, ali Fiume je popularna svaki dan.

U njoj možete vidjeti cijeli presjek društva, od poslovnih ljudi u vrijeme pauze, mladih koji traže jeftinu a dobro pripremljenu hranu, umirovljenika koji u Fiume dolaze valjda čitavu vječnost do turista i talijanske manjine koje smo danas čuli. Fiume je toliko neodoljivo spaja ponešto od talijanskih restorana i nepretencioznih, malih gradskih konoba, da je u njoj gotovo uvijek zanimljivo jesti. Danas smo na osunčanoj, burovitoj terasi konobe Fiume primjerice promatrali radnike s tržnice kako efikasno i simpatično pripremaju ručak.

Počeli smo s malo bakalara, koji je bio sasvim korektan, kao i kruh koji imaju u ponudi. Nakon desetak minuta zdrave riječke bure dobili smo ogromni oval prepun valjda najboljih srdelica u okolici, vrlo dobre pržene lignje, nešto oslića i blitvu s krumpirom. Svaka od riba na našem veoma velikom ovalu prštala je od svježine, ali srdelice su bile toliko dobre da se nismo mogli skoncentrirati ni na što drugo. Frigane lignje, očigledno najpopularnije jelo u lokalu jer ga je valjda svaki stol naručio, Fiume bi trebao prodavati na adventu pod nekom lokalnom verzijom fish and chipsa.

Oslić je veoma profesionalno pripremljen, čvrst i fine teksture, dok je blitva kakva se i očekuje, solidna. Ovaj krcati oval, dovoljan za tri osobe a ne za dvije, skupa s porcijom bakalara i nekim rubnim vinom, platili smo 36 eura. Vjerujemo da je to najbolja vrijednost za novac u cijelom gradu. Fiume je u ponudi imala još nekoliko riba poput morskog psa i raže, koje ćemo sasvim sigurno provjeriti, ali prilično je jasno zašto je Fiume toliko popularna. U njoj je hrana jeftina ali jako dobra, zdrava i pozitivno domaća, bez puno izmišljanja.

U ovu simpatičnu konobu dođete pojesti, podružiti se na brzinu, nešto popiti i nastavite s danom sretni znajući da ste upravo pojeli frišku ribu bez da ste potrošili puno novca. Fiume bi jedino trebala  poboljšati maslinovo ulje, koje je bilo bez ikakve arome, čak i vodenasto, i koristiti barem jedno pristojno buteljirano vino. Ostatak ponude, servisa i uređenja je blizu senzacionalnom koliko mala i nepretenciozna konoba na tržnici može biti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})