Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

San Rocco je ponovno pokazao da je uvjerljivo najbolji tartufarski restoran u Istri

U Brtonigli je jučer bilo gotovo vruće. Bilo je toliko toplo da nam je Teo Fernetich ljubazno predložio da jedemo na San Roccovoj terasi što smo odbili jer terasa nije bila postavljena za ručak pa osoblju nismo htjeli zakomplicirati radni dan. Osim toga, povremeni udari bure vjerojatno bi ohladili tanjure koji u San Roccu na stol uvijek dolaze vrući, kako to i treba biti u profesionalnom gastronomskom restoranu.

A San Rocco je već godinama primjer visoke razine ugostiteljskog profesionalizma. Tulio i Rita Fernetich, Teovi roditelji, osnovali su San Rocco, jedan od prvih gastrohotela u Hrvatskoj 2004. što znači da San Rocco iduće godine slavi dvadeseti rođendan. U tom se vremenu San Rocco nametnuo ne samo kao visoko profesionalni hotel i restoran, nego i kao uvjerljivo najbolja adresa za tartufe u Istri i u cijeloj Hrvatskoj. U petak smo u San Roccu dobili tri jela s bijelim tartufima: kao couvert donijeli su nam, među ostalim, kuglicu s obiljem rezanaca bijelog tartufa, koji su odmah parfimirali blagovaonicu.

Bijeli tartufi veoma visoke kvalitete ribaju se i na fine jakovske kapice u lardu poslužene na pireu od celera, kao i na poširano jaje. Poširano jaje servira se na pjeni od vrganja s grilanim vrganjima. Šumski okus vrganja i snažni, zemljani okus sjajnih bijelih tartufa pretvorili su San Roccovo poširano jaje u jedno od najukusnijih vegetarijanskih jela koja smo probali ove godine.

Ravioli s rakovicom i bisqueom na kremi od blitve također si bili izvrsni, a krak hobotnice s humusom i kroketima od slanutka perfektno mekan. Osim što riba odlične bijele tartufe i što ih gastronomski ispravno kontekstualizira, San Rocco je načelno podignuo preciznost kuhanja i konstrukcije jela.

Svako se jelo sastoji od nekoliko različitih, suprotstavljenih tekstura, okusi su čisti, a forme katkad duhovite, kao u slučaju crnog krekera u obliku ribljeg kostura, na kojem se kao amuse buche servira riblja pašteta.

Vinska lista jedna je od boljih u Hrvatskoj, a uz većinu važnih istarskih vina posebnu pozornost zavređuje selekcija šampanjaca, od odličnih radnih etiketa poput Drappiera, do danas raritetnih Cristala iz 2004. i 2006. godine. San Rocco se definitivno ubraja u manju grupu gastronomski zaista ozbiljnih istarskih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})