Jednom davno svi smo s nestrpljenjem očekivali treći četvrtak u studenom, kad se mladi beaujolais pušta u prodaju. Treći četvrtak u studenom prije dvadesetak je godina bio globalni hedonistički ritual, koji je toplim i veselim tonovima najavljivao zimu.
Danas pojava novog beaujolaisa uglavnom prolazi ispod radara. Primjerice, u drugoj polovici studenog u berlinskim nas barovima i restoranima nitko nije ponudio beaujolaisom, niti smo mladi beaujolais, onaj s oznakama nouveau i villages, vidjeli na bilo kojoj vinskoj karti.
Zbog niza okolnosti mladi beaujolais više nije u trendu. Što je možda pomalo nepravedno, jer kvaliteta nikad nije bila bolja. Međutim, baš zato što kvaliteta nikad nije bila viša, mladi beaujolais ne treba tretirati kao vino koje se pije samo iz običajno-zabavnih motiva nego kao vino koje vrijedi piti i nešto dulje, i koje optimalno funkcionira za Božić i Novu godinu.
Na primjeru Chateau des Maladrets (Vivat) može se pokazati zašto mladi beaujolais dobro ide uz blagdane
1. iskričava tamnocrvena boja i tople intenzivne voćne arome dobro se slažu s blagdanskim ugođajem.
2. Chateau des Maladrets ima stanovito tijelo, njegovih 12,5 do 13 posto alkohola omogućuje ovom beaujolaisu da se pije uz niz popularnih blagdanskih jela, od šunke u kruhu do bakalara na crveno.
3. Budući da ima vrlo malo tanina, beaujolais je iznimno lakopitko crno vino. Možete ga piti brzinom ispijanja piva, što je poželjna blagdanska značajka svakog alkoholnog pića.
4. Cijena je povoljna, oko 11 eura, uz popuste vjerojatno može biti niža.
5. Chateau des Maladrets ima okuse: nije vodenast a uz puno crvenog voća i obaveznu nijansu žvakaćih guma, koja nastaje karboničkom maceracijom (Maladrets posjeduje i dosta vinske svježine).
Chateau des Maladrets nepretenciozno je, dobro i veselo vino koje vam može uljepšati blagdane bez većih troškova.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.