Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SEZONA SVINJA Lungić je ipak najbolji komad svinjetine, što dokazuje i ovaj recept The Meatova chefa Nenada Komesa

Sezona svinja zamalo je izazvala politički kaos u Slavoniji i Baranji. No, kako se slavonski farmerski pobunjenici na na kraju uvijek dogovore s HDZ-ovom Vladom, i ova je svinjogojska pobuna završila gotovo romantičnim happy endom.

Chef Nenad Komes

Što i dalje ne znači da se u dvorištima širom Hrvatske smiju klati svinje za komercijalnu uporabu. Europska Unija zauvijek je zabranila takvu praksu, koja čini važan dio hrvatskih zimskih običaja. Zabrana običaja kolinja u dvorištima ne znači, međutim, da tijekom zime ne trebamo uživati u svinjetini. Naprotiv.

Chef Nenad Komes, gastronomski ideolog brenda butiknih mesnica The Meat, ovaj nam je tjedan predstavio recept za lungiće s “rižotom” od leće. Lungić je najnemasniji ali najukusniji svinjski rez. Dobar lungić može predstavljati fenomenalnu kombinaciju između slatkog  okusa svinjetine i nemasne, nježne teksture i strukture teletine.

Lungić je dio svinjetine koji mogu jesti i teži bolesnici, čiji liječnici prosvjeduju kad vide najmanje tragove bunceka ili slanine u prehrani svojih pacijenata. Budući da je lungić nemastan, logično ga je servirati s bogatim prilogom poput ovoga od leće. Komesov recept za lungić s lećom ujedinjuje esencijalni okus svinjetine s dosta snažnim ali finom lećeom.

Lungić s ‘rižotom’ od leće 

za dvoje

Sastojci 

  • 6 medaljona lungića, oko 80 g svaki
  • 2 velike žlice leće
  • 1/2 glavice ljubičastog luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 3 dl povrtnog temeljca
  • parmezan 
  • maslac
  • sol, papar 
  • BBQ rub The Meat
  • sezonske salate

Lungić očistimo od žilica i narežemo na medaljone. Ako kupci žele, The Meatovi prodavači pripremit će im medaljone.

Sitno sjeckani luk pržimo na maslinovu ulju dok ne postane staklast. Dodamo leću, promiješamo, posolimo, popaprimo i pospemo s malo BBQ mješavine začine. Ulijemo vino i kad ispari ulijemo temeljac. Kad temeljac ispari, leći dodamo svježe ribani parmezan ili grana padano i maslac pa još jednom promiješamo. U drugoj tavici na vrućem maslinovu ulju ispečemo medaljone lungića, tri do četiri minute sa svake strane. Posolimo cvijetom soli, popaprimo i nakapamo najboljim maslinovim uljem.

Na tanjure prvo stavimo rižoto od leće, na leću medaljone, pa garniramo listovima rikule potočarke, ili mladog špinata.

Vinska preporuka. Uz ovo veoma bogato jelo najbolje je otvoriti butelju dobrog rizlinga poput Korakovog , Tomčevog ili Šemberovog, jer će kiselina rizlinga ublažiti masnoću rižota i fino se složiti s prirodnom slatkoćom svinjetine. Druga je opcija neka od raskošnijih graševina, poput Vrhunske graševine Iločkih podruma ili Graševine Zlatnog brda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.