Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NA TARTUFIMA U BRACANIJI U Konobi Morgan skuhali u nam jednu od najboljih ovogodišnjih pašti s bijelim tartufom 

Maslac. Žumanjak. Bijeli tartufi. I naravno domaća pašta. Sasvim dovoljno za jedno od najboljih jela s tjesteninom koje smo probali ove godine. Kako u restoranu Morgan pripremaju i tretiraju najpoznatiju istarsku namirnicu u punom jeku sezone? Minimalistički, pažljivo i vrlo efektno.

Kad smo na početku ručka upitali konobara imaju li tartufa, dobili smo pomalo sramežljivi ali i ponosan odgovor kako trenutno imaju samo bijeli tartuf, pa smo se odlučili za nekoliko jela s ovim plemenitim gomoljem. Pašta je definitivni pobjednik. Rađena je po svim školskim pravilima, bez vrhnja, bez tartufate i striktno al dente, sa snijegom od od bijelog tartufa. U Morganu dodaju žumanjak kako bi dobili kremoznost, a bijeli tartuf i žumanjak su klasična kombinacija.

Morgan dakle zaista poštuje i cijeni svoje namirnice, a tanjur s paštom to je govorio na vjerojatno tisuću jezika. Uz paštu smo još probali i fritaju s bijelim tartufima, koja se također pokazala vrlo profesionalnom. Iako u Morganu nisu imali najveće tartufe, oni su bili vrlo aromatični i u svakom pogledu prvoklasni. Dva tanjura koja smo probali s bijelim tartufima pokazala su se gotovo savršenima i jasno pokazuju razliku između konoba koje znaju kuhati s tartufima i onih koje ne znaju.

Ostatak ručka protekao je u sličnom visokom tonu. Jedan od naših najdražih istarskih pozdrava iz kuhinje, domaće muštarde s paprikom, paštetom i lukom ovog su puta bile nemjerljivo bolje upravo zbog činjenice da su došle s boljim kruhom. Lardo na hrskavom siru sa sojinim umakom dao je zanimljive okuse, dok je svinjska plećka u kruhu visoki izričaj comfort fooda. Debeli, masni komadi plećke u namočenom kruhu, idealni su po zimskim temperaturama. Fuži s kokoši bili su briljantni, s puno sočnog mesa i izvrsnom tjesteninom.

File jelena s krumpirom i jednostavnim ali dostojnim demi glaceom, pokazao je da Moragnova kuhinja vrlo dobro zna s mesom. Ovo je imalo putrastu teksturu, bez ijedne žilice. Morgan nas je ovoga puta oduševio, i smjestio se u usko društvo najboljih istarskih konoba, iako je Morgan konoba sa svim profesionalnim elementima ozbiljnog restorana, od prezentacija do servisa i vinske karte. Ovo je možda najbolje doba za posjet Istri. Nema turističkih gužvi, a mlado maslinovo ulje, bijeli tartufi, divljač, riba… sve je to najbolje u jesen kad imate osjećaj da je cijela Istra stvorena samo za vas.

Uz jelo smo popili butelju Roxanicheva Bordo merlota iz 2011. (buteljirano 2021.) koji je opako dobro držao korak s bijelim tartufima. Vrlo dobar ručak s jako skupim sastojcima, buteljom vina i Veraldinim pjenušcem platili smo 209 eura, što je zapravo primjerena cijena s obzirom na sastojke i količinu.

KONOBA MORGAN

Bracanija 1, Brtonigla

HRANA +4  VINO +4 AMBIJENT terasa 5/5 Sala 4/5  SERVIS +4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})