Današnja paella nastala je u Valenciji u 19. stoljeću. Ime možda najpopularnijeg španjolskog jela dolazi od katalonske riječi za tavicu. Izraz paella sve se do 19. vijeka koristio da bi označio posudu za prženje riže, a tek negdje oko 1840. godine paella je postala ime za jelo od riže.
Paella se uvijek kuha od riže sorte bomba. Bomba je, navodno, indijskog porijekla a sasvim je sigurno da su je u Španjosku donijeli Arapi još prije tisuću godina. Bomba je riža kratkog zrna, koja se zbog iznimno visokog postotka određenih polisaharida teško i sporo raskuhava, pa je zato podesna za dulju termičku obradu; dobra, prava bomba s oznakom zaštićenog porijekla ne bi smjela postati gnjecava.
Paella je jedno od masovno popularnih jela u cijelom svijetu, koja se gotovo nikad nisu pripremala u Hrvatskoj. Jedinu dobru paellu koju smo kušali u Hrvatskoj kuhao je prije više od četvrt stoljeća zagrebački španjolski restoran Altamira, koji se nalazio u podrumu u Palmotićevoj ulici. U tom je prostoru već dulje smješten jedan ne baš najugledniji pub.
Chef El Tora i Mareda Mario Mihelj odlučio je uvesti paellu na aktualni El Torov meni, promoviran prije mjesec i pol. Budući da je El Toro latinski restoran sasvim je logično da priprema paellu. Stilski gledajući, El Torova paella spada među paelle mixte, što znači da sadrži i morske plodove i meso; u njoj s dagnje, kozice i lignje, grašak, chorizo i piletina kao i šafran, začin bez kojeg paella nije paella. Mihaljev autorski dodir vidi se u dodatku kreme od bosiljka.
El Torov tim mjesecima je radio na svojoj prvoj paelli. Konačni je rezultat više nego dobar. Riža je meka ali čvrsta, a okusi veoma bogati, gotovo raskošni. El Torova paella spada među najprivlačnija jela od riže koja se trenutno kuhaju u Zagrebu. Osim paelle, na El Torovu nam se novom meniju osobito sviđa tiradito od brancina, s odlično balansiranim odnosom kiselina, slatkoće i pikantnosti i jako finim detaljima poput ulja od korijandera.
Među favorite svakako spada i picanha. Picanha (culotte) vjerojatno je najpopularniji steak u Brazilu. Picanha je u Hrvatsku došla prije nekoliko godina, a u El Toru se servira s bijelim grahom i lješnjacima. El Toro je naravno i steakhouse, pa na aktualnom jelovniku nudi još točno 13 steakova, uključujući neke najbolje hrvatske odležane odreske, španjolski txogitxu koji se dobiva od veoma starih krava, kao i pravi japanski wagyu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.