Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubravica je predstavila dva nova zanatska panettonea iz svoje proizvodnje, stiže i PandOro Andree Tortore

Lanac pekarnica Dubravica jučer je u zagrebačkom restoranu ManO2 predstavio svoju novu liniju zanatskih panettonea, drugu po redu kreiranu u suradnji s jednim od najboljih talijanskih slastičara Andreom Tortorom. Ovoga puta, panettone je u potpunosti izrađen u Dubravici, na temelju knowhowa koji su dobili radeći s jednim od najboljih talijanskih slastičara.

Scena panettonea u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, sukladno tome sve više proizvođača ima zanatski pristup prema poznatoj talijanskoj slastici. Najveći iskorak na hrvatskom tržištu lani je napravila Dubravica kad je izbacila klasični i čokoladni panettone napravljen u suradnji s Tortorom i njegovim brendom AT Patissier. 

Andrea Tortora nekoliko je godina zaredom proglašavan najboljim talijanskim pastry chefom, a njegov panettone i lani je proglašen najboljim u Italiji.  Tortora je među ostalim radio u  St. Hubertusu,  restoranu s tri Michelinove zvjezdice velikog talijanskog chefa Norberta Niederkoflera, koji je danas zatvoren. Prošlogodišnja se edicija Dubravičnih i Tortorinih panettonea u vrlo atraktivnim pakiranjima rasprodala gotovo odmah. Dubravičin panettone nesporno je najbolji u Hrvatskoj.

Kruno Mikelec

Za ovaj je projekt zaslužan glavni Dubravični tehnolog Kruno Mikelec, koji je suradnju s Tortorom započeo prošle godine. Dubravica ne koristi samo Tortorinu recepturu, jer panettone je prekomplicirana forma za takav pristup. Cijeli Dubravičin tim lani je prošao edukaciju u Tortorinim kuhinjama u Italiji, dok je ove godine Tortora dvotjednu edukaciju održao u njihovom pogonu u Zaprešiću. Panettone jučer predstavljen u Manu2 prvi je koji je Dubravica napravila sama na temelju dosad stečenog znanja.

Panettone zahtijeva višednevni, precizan proces izrade koji ne trpi ni najmanju pogrešku. “Poanta panettonea je u vrlo složenom dugotrajnom procesu pripreme prirodnog kvasca, lievita, kroz tri precizno vođene fermentacije. Lievito je duša i tijelo svakog pravog zanatskog panettonea. Dodatak prirodnog kvasca u kojem omjer alkoholne i laktofermentacije mora biti vrlo precizan, ključan je korak u izradi ove vrhunske slastice,” rekao je Kruno Mikelec na prezentaciji, “Presudnu ulogu igraju tehnika i odabir visoko kvalitetnih sastojaka. Priča o panettoneu je nastala na vještoj primjeni prirodnog kvasca i ukrašavanju kandiranim voćem”. 

Nježni mliječni mirisi maslaca u Dubravičinom panettoneu obavijeni su egzotičnom aromom bourbon vanilije i začinskim notama južnih agruma. Ovaj panettone sadrži puno kandiranog voća i grožđica, koje pri svakom zalogaju u ustima stvaraju malu eksploziju svježine i ugodne slatkoće. Čokoladni panettone pruža potpuno drugačiji, ali jednako raskošan razvoj okusa. Njegova glazura puna kakaa ukrašena lomljenim pijemontskim lješnjacima, skriva tijesto puno čokolade. Poseban detalj koji treba istaknuti u ovom panettoneu je tekstura, sočnost i mekoća tijesta koje je vrlo teško postići u čokoladnim verzijama.

Osim dvaju panettonea, na prezentaciji smo mogli kušati i PandOro, klasičnu talijansku božićnu slasticu čije najbolje zanatske verzije dosad nisu bile dostupne u Hrvatskoj. Za razliku od ovogodišnjih panettonea, Dubravičin će PandOro s kruškom i pralinama biti kobrendiran s AT Pattiserom i u prodaji će biti samo 100 kutija. Dva vrhunska Dubravica panettonea, klasični s kandiranim voćem i čokoladni s tri vrste čokolade, dostupni su od sutra u Dubravica pekarnicama i na web shopu, po cijeni od 37 eura i 39 eura. PandOro At Patissier košta 43 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.