Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

ASPIRA I KULT PLAVE KAMENICE BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE Evo liste kandidata za najtalentiranijeg mladog hrvatskog kuhara u 2023.

Izbor za Mladog chefa godine pokazao se iznimno produktivnim i korisnim, o čemu svjedoče uspjesi dosadašnjih pobjednika.

Prvi Mladi chef godine bio je Marko Turković, koji danas vodi Bekal, jedan od najuzbudljivijih zagrebačkih modernih restorana. Drugi Mladi chef godine postao je Pavo Klarić, Esplanadin učenik koji je preuzeo iznimno zahtjevnu i odgovornu dužnost glavnog chefa luksuznog istarskog hotela San Canzian. I drugi kandidati za naslov Mladog chefa godine razvijaju veoma uspješne karijere i ulaze u samu središnjicu hrvatske gastronomije.

aspira-skoko

Aspira je najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna ustanova. Aspira je privatno veleučilište koje godišnje, na dvije adrese, u Zagrebu i u Splitu, školuje desetke novih gastronomskih profesionalaca. U Aspirinom edukativnom procesu kao mentori i predavači sudjeluju brojni renomirani hrvatski chefovi, od Hrvoja Zirojevića do Filipa Horvata i Mike Alixa. S Aspirom redovito surađuje niz važnih hrvatskih tvrtki i institucija iz svijeta turizma, ugostiteljstva i hrane, poput Valamara, Maistre, Hiltona, Metroa i mnogih drugih; tu su i Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. Aspira je, zapravo, inkubator novih hrvatskih chefova. Kult Plave Kamenice ovaj će tjedan početi objavljivati kratke biografije kandidata za Mladog chefa godine. Glavni je cilj izbora Mladog chefa godine učiniti nove naraštaje hrvatskih kuhara što vidljivijima u profesionalnoj i širokoj javnosti. 

Pravila izbora

Mladog chefa godine, za razliku od Chefa godine i Restorana godine, ne biraju profesionalci iz restoranske industrije naprosto zato što neki mladi chefovi još nisu dovoljno poznati da bi širi krug ljudi za njih mogao kompetentno glasati. Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i Aspira.

KANDIDATI ZA MLADOG CHEFA GODINE 2023.

Katarina Vrenc, Sopal, Zagreb

Gospođa Vrenc vodi jedan do najzabavnijih, ali i gastronomski najprivlačnijih zagrebačkih bistroa, s vjernom i sve brojnijom publikom.

Kristian Godinić, Vinodol, Zagreb

Kristian Godinić odgovoran je za barem pet stotina  tanjura, koliko dnevno izlazi iz kuhinje jedne od najvažnijih zagrebačkih restoranskih institucija. Gospodin Godinić iz mjeseca u mjesec mijenja standarde hrvatske tradicijske kuhinje.

Ivan Temšić

temsic

Ivan Temšić prije nekoliko je godina pobijedio u MasterChefu i nakon toga radio u trogirskom hotelu Marinusi i restoranima Evala.

Luka Džamarija, Maredo, Zagreb

Prije nego što je postao izvršni chef u jednom od najuspješnijih zagrebačkih restorana, Luka Džamarija kuhao je u makarskom Aminessu, jedinom hotelu s pet zvjezdica u ovom popularnom turističkom gradiću

Marin Pleše, Villa Rova, Malinska

villa-rova-chef

Marin Pleše, bivši sous chef u Manu, danas vodi Villu Rova, jedan od sasvim rijetkih kreativnih restorana na najvećem hrvatskom otoku. 

Roko Nikolić, Zoi, Split

roko-nikolic

Roko Nikolić u samo je nekoliko godina upio postati široko poznat, prvo kao chef rovinjskog restorana Blu, pa imotskog Tri sunca da bi ovoga ljeta preuzeo kuhinju splitskog restorana ZOI . Nikolić je jedan od najtalentiranijih hrvatskih chefova mlađe generacije.

Željko Vukićević, Hidden Wine Bistro, Rijeka

Deni Srdoč, Željko Vukićević i Josip Nedić / Fotografija: Matija Djanješić

Željko Vukičević kuha u uvjerljivo najboljem hrvatskom bistrou, iza kojeg stoji Michelinov chef Deni Srdoč. 

Mate Sučić, Konoba Campanelo Mirković Zagora i Maito, Šibenik

mate-sucic

Začetnik fine dininga u Poskokovoj Dragi, ove je godine pored zaista originalne konobe Campanelo u srcu Zagore, otvorio i konobu Maito u Šibeniku. Nije loše za čovjeka koji još nije napunio tridesetu.

Jurica Obrol, Ganeum

jurica-obrol

Jurica Obrol jedan je od najdarovitijih i najkompetentnijih mlađih hrvatskih kuhara, fokusiranih na fine dining. Nakon Pelegrinija i Konobe Zijavica, sada kuha u tandemu s Robertom Benzijom u lovranskom Ganeumu.

Ema Lušetić, Boškinac, Pag 

Slastičarka Ema Lušetić prvo je radila u u dubrovačkom Kompasu, pa u cavtatskoj Bugenviliji, da bi ove sezone zasjala u Boškincu. 

Tino Sinožić, Navis, Opatija

tin-sinozic

Tinu Sinožića uvrstili smo i u izbor za Chefa godine. No budući da gospodin Sinožić, jedan od najsenzibilnijih hrvatskih chefova nove generacije, ima tek 28 godina, nismo ga mogli preskočiti ni u izboru za Mladog chefa godine.

Nika Čavlović, ManO2

Nika Čavlović ima samo 20 godina i slastičarka je u timu chefa Hrvoja Kroflina, u jednom od najboljih i najprogresivnijih hrvatskih restorana. Nika Čavlović razmišlja drukčije od svih mladih slastičara koje smo vidjeli u hrvatskim restoranima, njena je ambicija očigledna, a slastičarske vještine je dosljedno prate. Ime Nike Čavlović treba zapamtiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.