Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Yezi ima neočekivano ukusnu hranu, izvrsno je uređen ali vinska lista zaista ne valja

Yezi u novotvorenom art’otelu najnoviji je zagrebački restoranski hit. Yezi je panazijski restoran, koji jako naginje kineskim kuhinjama, osobito kad je riječ o umacima i dim sumu. Yezi je, nadalje, najatraktivnije uređen azijski restoran u Hrvatskoj; Yezi ambijentom podsjeća na uspješne panazijske gastrotainment restorane u Londonu.

Yezi, otvoren prije sedam dana, na jelovniku drži tridesetak ili više jela po iznimno povoljnim cijenama. Većina malih jela košta između 10 i 15 eura, a najskuplji je steak od wagyua za 60 eura, što je donja granica za zagrebačke cijene japanske govedine.Ručak u Yeziju počeli smo hrskavim sirovim štapićima od povrća posluženima s izvrsnim, dubokim i blago slanim umakom od sezama. Slijedile su pržene lignje u umaku od tamarinda, mekane a opet hrskave, s fino pogođenom kombinacijom pikantnosti i slatko kiselog okusa tamarinda.

Salata od patke s puno nara i pinjola bila je autentično, pekinški slatka, a enoki u zamotuljku od daikona jako hrskav, svjež i lijep. Daikon i enoki serviraju se sa srednje pikantnim umakom od čilija. Dim sum je očigledni Yezijev forte, zauzima sigurno trećinu menija. Prvo smo probali raviole s mesom jastoga u umaku od maslaca i yuzua koji su, zapravo, bili jedino bitno europeizirano jelo u Yeziju.

Crni, slatki i prebogati dim sum sa svinjetinom i juhom baziranom na svinjetini zaista je odličan: podsjetilo  nas je na juhu od svinjetine  koju smo 2012. dobili za doručak na Tajvanu. Dvobojni dim sum s kozicama i edamameom najljepše je jelo koje smo danas vidjeli u Yeziju, a njegov kiselo-slano-slatki ponzu umak blizu je briljantnom. Naposljetku, čileanski brancin s crnim grahom i đumbirom, definitivno je najuspjelije jelo u Yeziju.

Ovdje prvo treba pojasniti bitnu činjenicu: čileanski brancin nije brancin i nema nikakve veze s brancinom. Čileanski brancin bijela je riba koja dolazi iz sasvim druge riblje obitelji, koja se na hrvatskom zove zubani. Čileanski brancin dobio je svoje lažno ime u Americi prije tridesetak godina, da bi prije dvadesetak godina postao toliko popularan da mu je prijetilo istrebljenje : između 2000. i 2010. gotovo da nije bilo njujorškog ili londonskog Michelinova restorana bez čileanskog brancina na meniju. Yezi je možda prvo mjesto u Zagrebu i u Hrvatskoj koje drži čileanskog brancina.

File koji smo danas probali bio je čvrst, pahuljast i vrlo ukusan. No, umak je bio mnogo bolji od ribe: umamizirani, trpki kiselo-slani prebogati umak asocirao nas je na neke od boljih ribljih restorana u Hong Kongu. Uz brancina smo dobili izvrsne singapurske rezance, kojima bi dobro došlo malo svježeg đumbira. Deserti su zasad europski, ali sasvim korektni. Sladoledi u minijaturnim kornetima više su nego korektni.

I dok je hrana chefa Dina Kneževića uzorno dobra i autentična, vinska lista, nažalost, ne valja. Među hrvatskim bijelim vinima, osim Medeina Montirona gotovo da nema ničeg vrijednog naručivanja. Oskudna ponuda oranža nije nimalo bolja, dok je selekcija pjenušaca i šampanjaca katastrofalna.

Yezi ne drži ni jedan šampanjac jeftiniji od 160 eura, što znači da uopće nemaju radni šampanjac, dok bazični Roederer košta 210 eura, što je 70 do 100 eura skuplje nego u pariškim Michelinovim restoranima. Sasvim smo sigurni da bi menadžerima Louisa Roederera bilo dosta neugodno da vide tu cijenu.

Izbor vina na čaše još je gori od bizarnog i nedostatnog izbora buteljki. Izbor čajeva je senzacionalan, s nekoliko svjetski relevantnih opcija, ali osoblje još nije svladalo minucioznu proceduru kuhanja plemenitih čajeva, pa je naš fini orašasti oolong bio propisno kuhan, dok je inače genijalni, raskošni zeleni čaj bio toliko zagoren da je podsjećao na gorku blitvu s roštilja. Yezi je konceptualno odlično pogođen projekt, s puno dobre hrane. Međutim, Yeziju hitno treba kompetentni sommelier. I još puno edukacije o kuhanju ozbiljnih čajeva. Račun nismo platili.

YEZI hotel art’otel

Petrinjska 7, Zagreb

HRANA 4/5 VINA 2/5 SERVIS 4/5 AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})