Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZIMA U BERLINU Kod Luttera & Wegnera pojeli smo jedan od najfinijih gulaša u životu. Košta 29,5 eura

Berlin je prošlog tjedna bio prazan, hladan i lijep. Unter den Linden, glavna ulica koja vodi od Brandenburških vrata do Mittea, tijekom radnog vremena zjapila je prazna kao Ilica nedjeljom predvečer. Gendarmenmarkt doimao se najpustije otkad dolazimo u Berlin.

U Neue Nationalgalerie gotovo smo sami razgledavali jako važnu izložbu o odnosu njemačke kulture  i politike između 1945. i 2000. godine. Veličanstvena se zgrada, zadnji projekt Miesa van der Rohea, počela puniti tek oko pet, poslije završetka radnog vremena. Izložbu u Berlinskom bunkeru, koja na par tisuća kvadrata turobne originalne lokacije iz Drugog svjetskog rata detaljno dokumentira uspon i pad Adolfa Hitlera i nacističke Njemačke, obišli smo doslovno sami.

Mislili smo da je centar Berlina prazan zato što Berlincima ne pada napamet da radno vrijeme provode u kafićima ili na ulicama a turista u zimskom Berlinu baš i nema previše. Međutim, centar Berlina, ne računajući par tisuća demonstranata za mir u svijetu, nije bio pun ni u subotu. U Galeries Lafayette na blagajnama i u garderobama nisu se stvarali redovi, a u Lutter & Wegneru na Charlottenstrasse mogli smo birati stol, iako nismo rezervirali.

Lutter & Wegner jedna je od najstarijih, najpopularnijih i najvažnijih berlinskih restoranskih institucija. Riječ je o austrijskom restoranu utemeljenom u Berlinu još 1811. godine, koji danas radi na više lokacija. Lutter & Wegner u Charlottenstrasse broj 56 najvažnija je adresa ovog uglednog brenda u vlasništvu obitelji Urlich. Kod Luttera i Wegnera prvi smo put jeli prije dvanaestak godina, kad je restoran bio prilično pun: uvjerili smo se da priprema hrskaviji i sočniji bečki od bečke Plachutte, ali i da ima vinsku kartu posve nevjerojatnog sadržaja i dubine za restorane s jednostavnom tradicijskom hranom.

Na ondašnjoj smo vinskoj karti bili zatekli Romanée Conti iz osamdesetih godina za 380 eura. Nismo ga naručili, što je najgora vinska odluka koji smo do danas donijeli, budući da Romanée Conti sada u vinotekama košta između nekoliko tisuća i nekoliko desetaka tisuća eura. Umjesto jeftinog DRC-a pili smo, komparativno govoreći, nešto manje jeftin Leoville Barton iz 1990. za stotinjak eura. Lutter & Wegner mogli su imati tako niske cijene jer su još u 19. stoljeću postali glavni  uvoznik francuskih vina u Njemačku, pa su sve donedavno zadržali povlašteni pristup francuskom vinskom tržištu.

Aktualna je vinska lista ipak puno više njemačka, dok se izbor šampanjaca, koji je tijekom naše prve večere u Lutter & Wegneru pjenušao, danas doima pomalo ustajalo i prosječno: što da kažete o šampanjskoj karti s koje se jedino Pommery toči na čaše? No, tradicijska hrana u Lutter&Wegneru i dalje je izvrsna.

U subotu smo u polupraznom legendarnom restoranu u centru Berlina ručali pečenu patku i štajerski teleći gulaš s pohanim krumpirovim okruglicama. Patka je bila dobra, sočna i optimalno pečena. Dinstano crveno zelje posluženo uz patku bilo je izvrsno. Gulaš je, međutim, uvjerljivo nadmašio patku. Bio je to jedan od najboljih gulaša koje smo probali u životu. Pasirani, vrlo gusti tamnocrveni umak grmio je snažnim okusima pikantne mljevene paprike, dugo dinstanog luka, crnog vina i kima. Meso je bilo čvrsto na dodir ali savršeno mekano pod zubom, sočno i bez jedne jedine žlice. Mileram usred tanjura bio je toliko gust i bogat da se mogao rezati nožem, a pohane krumpirove okruglice slasne koliko i nezdrave. 

Ovaj senzacionalni gulaš ima samo jednu manu: košta 29,5 eura, tek nešto manje od bifteka i znatno više od tartar bifteka. No, ako zaista volite gulaš nećete se osjećati zakinuto.

Lutter & Wegner više nije veliki restoran. Odaje nažalost previše znakova prosječnosti, od lošeg šampanjca na čaše preko maslaca iz supermarketa do bezveznog kruha. No, zbog klasičnih, starinskih jela kao što su gulaš, tafelspitz, bečki i pečena patka, Lutter & Wegner i dalje je skoro obvezna točka svakog berlinskog gastronomskog itinerera. Vrlo dobar ručak s bocom GG rizlinga iz 2009. godine platili smo 200 eura. Ručak nam je uljepšala genijalna glazbena pratnja Vivaldijeva Četiri godišnja doba.

LUTTER & WEGNER

Charlottenstrasse 56, Berlin

HRANA -4/5  VINA 4/5  SERVIS -4/5  AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})