Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZIMA U BERLINU Wax On, najbolji njemački bar i 29. najbolji bar na svijetu prodaje koktele za 11 eura, jeftinije nego većina boljih hrvatskih barova

U Wax On smo ušli u petak oko ponoći, poslije kratke šetnje po laganom snijegu. Wax On se nalazi parsto metara zapadno od fenomenalnog desertnog restorana Coda u kojem smo večerali. Wax On je bar u brzom i zvjezdanom usponu.

Otvoren je 2021. godine u Weserstrasse, ulici punoj kafića i street food lokala oko pet kilometara udaljenoj od Brandenburških vrata. Wax On prvo je proglašen najboljim novim barom u Njemačkoj, zatim je došao na 29. mjesto na listi World’s 50 Best Bars, da bi ovih dana dobio nagradu Mixology Magazinea kao njemački Bar godine.

Iza Wax Ona stoje Sam Orrock iz londonskog Scouta, Damien Guchiard i pariška bartenderica Rose Manon Baux, koja je lani dobila Mixologyjevu nagradu Newcomer of the Year. Usprkos svim tim nagradama, u Wax Onu ne trebate rezervirati stol. Čim smo ušli, Sam Orrock nas je smjestio za dva odlična mjesta na šanku. No, ove zime u Berlinu ne trebate rezervirati stol ni za što; čini se da ekonomska kriza u Njemačkoj prazni restorane i barove, pa čak ni narodni, masovno popularni Lutter & Wegner nije bio osobito pun u subotu za ručak. Kao što nisu puni ni Rutz, ni Coda, ni Wax On.

Što svejedno nije narušilo vibrantnu, hiperenergičnu atmosferu u minimalistički uređenom najboljem njemačkom baru. Ritam je diktirala sama Manon Baux, koja je brzim, jednoličnim, gotovo kraftwerskim ali euforično snažnim pokretima miješala koktel za koktelom. Waxova je miksologinja za sat vremena koliko smo proveli za golemim šankom od rostfraja, napravila barem pedesetak koktela.

Wax On nema retropult. Nema boca ginova, maltova, konjaka, mezcala, rumova ili likera. Na praznom zidu iza barmena samo je jedna dugačka polica s apotekarskim bocama i pipetama s pripravcima, ispod police jedan vaporizator. Svi se destilati nalaze u hladnjacima ili ispod bara. Dio pripravaka proizvodi se u Waxovom laboratoriju u podrumu, a dio se nabavlja.

Wax On drži samo osam koktela. Probali smo četiri: vrlo opori, snažni Negroni od gina s kokosom, Martini s matchom, bijelim kakaom i mentom, House Sour sa sakeom i kardamomom i Gimlet od mezcala s kaduljom. Svi su kokteli izrazito autorski i neobični, ali perfektno balansirani, ukusni i lakopitki.  Nismo, nažalost, imali snage za Go Ape, potpisni koktel od ruma s klasificiranim sokom od banane i kaffeegeistom (destilatom od kave).

Cijene su smiješne: svaki koktel košta samo 11 eura, što je jeftinije nego u većini boljih hrvatskih barova. Osim koktela, Wax On drži i nešto prirodnih vina i craft pivo. Wax On je jedno od svega nekoliko mjesta gdje bismo mogli piti cijelu noć a da nam ne postane dosadno. A prije Wax Ona, na preporuku konobara iz Code, posjetili smo Truffle Pig. 

Truffle Pig je speakeasy bar u koji se ulazi kroz ogledalo u lokalnom pubu Kauz&Kiebitz u četvrti Kneipe. Bar je osnovao vlasnik puba i poznati berlinski barmen Sven Lukas, a vode ga barmeni Giacomo Gaggero i Vito Nicotra. Truffle Pig se baš i ne skriva. Kad uđete u Kauz&Kiebitz slijedite tragove svinjskih papaka, koji vas dovedu do velikog ogledala u samom dnu puba, kraj wc-a. Da biste ušli, morate pritisnuti vatrogasni alarm. Kroz ogledalo se ulazi u mračni, pankerski bar krcat gostiju koji pažljivo uživaju u koktelima ali sve ipak puca od energije. Truffle Pig ima samo dva mala stola, svi gosti okupljeni su oko šanka. Sve je podređeno samo okusima koktela. 

Kokteli u Truffle Pigu nešto su skuplji nego u Wax Onu, koštaju trinaest eura, i nešto manje nabrijani, ali su i dalje odlični, posebno opaki Mephisto, jedan od koktela s aktualnog menija baziran na mezcalu i Patron Silver tekili infuziranoj hibiskusom, koji nam je u petak navečer napravio Giacomo Gaggero. Nakon intenzivne večere s puno destilata u Codi nismo bili osobito raspoloženi za zabijanje u mračni bar, pa smo produžili u Wax On…

Berlinski restorani, osobito oni s Michelinovim zvjezdicama, veoma su skupi. No, čini se da je berlinska barska scena ne samo mnogo uzbudljivija, nego i jeftinija od zagrebačke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.