Slatki kolači od tijesta krcati aroma i kandiranog voća božićni su simbol u mnogim dijelovima svijeta. Od slatkog kruha u anglosaksonskim zemljama, preko talijanskog panettonea, portugalskog bolo reia do švicarskog birnenbrota, provlači se nit slatkog tijesta, orašastih plodova, suhog i kandiranog voća i začina. Panettone u Hrvatskoj postaje već domaći božični kolač, dok je stollen iako sličniji nekim starim hrvatskim božičnim slasticama, manje prisutan. Pa smo ovoga tjedna odlučili testirati jedan od najboljih stollena koji se mogu kupiti u Zagrebu, Niedereggerov stollen iz Deliiicija.
Stollen, poznat i kao Christstollen, slatki je kruh od dizano gtijesta koji se peče sa suhim voćem, kandiranom korom citrusa, orašastim plodovima i začinima. Varijacije uključuju Mandelstollen s bademima, Mohnstollen s makom, Quarkstollen sa sirom kvarkom, Nuss-Stollen s orasima, Butterstollen s visokim udjelom maslaca, najslavniji, raskošni Dresdner Stollen i Marzipanstollen s marcipanom. Svaki stollen mora odražavati toplinu i bjelinu božićnog ambijenta. Stollen je vrlo stara slastica, neki je datiraju u rano 14. stoljeće kada se pekao kao oskudni korizmeni kruh, a današnje bogate slavljeničke verzije Nijemci su počeli izrađivati negdje u 18. stoljeću u vrijeme Kralja Augusta II.
Kao jedan od najvećih europskih specijalista za marcipan, njemački Niederegger proizvodi isključivo Marzipanstollen, po jednoj zaštićenoj recepturi u nekoliko veličina. U Deliiicijama prodaju Niederegger stollen u klasičnim limenim kutijama. U kutiji je stollen od 500 grama lijepi zapakiran u masni papir s monogramima, pogodan za poklanjanje i serviranje na božićnom stolu. Stollen je prekriven ravnomjernim slojem šećera u prahu. Iako se proizvodi u ne baš malim količinama, Niedereggerov stollen korektan je, gotovo zanatski proizvod. Miriše na maslac i svježe tijesto, slično kao panettone. Iako spada u kategoriju slatkih božićnih kruhova pa je gust i čvrst, stollen je istodobno jako sočan i topi se u ustima. Pun je grožđica, a sredinu čini fini marcipan s 57 posto badema.
Poznati Niedereggerov marcipan sastojak je koji ovaj stollen izdvaja od konkurencije. Stollen sadrži puno začina koji dolaze do izražaja na aftertasteu (korijander, kardamom) dok se na okusu osjete korice citrusa. Niederegger stollen je pristojan, ukusan kupovni božićni kolač koji možete poslužiti kao desert nakon ručka ili večere, ili samoga uz kavu, slatki rizling, dobar rum ili, da budemo potpuno dosljedni, uz schnapps.
Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s trgovinama Deliiicije
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.