Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U istarskim vinskim obiteljima kuha se mnogo bolje nego u velikoj većini istarskih konoba

Evo liste nekoliko najukusnijih tradicijskih jela koja smo zadnjih  godina probali u Istri.

  1. Fritaja  od domaćih jaja s  bijelim tartufima
  2. Istarska kobasica s gradela uz pečeni   krumpir s mladim uljem
  3. Gusta maneštra od pasiranog graha
  4. Tjestenine s bijelim tartufima
  5. Najmirisnije fritule u Istri 
  6. Odležani domaći pršut od domaćih svinja

U svim ovim divotama nismo uživali u istarskim konobama nego u domovima poznatih  istarskih vinskih obitelji. Riječ je o obiteljima Benvenuti, Pilato, Tomaz i Bertoša.

Dok obilazimo istarske vinarije kako bismo kušali vina za godišnji Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice, istarski nas vinari katkad, kad se nađe dovoljno vremena, zadrže na ručku. A u njihovim se kućama jede toliko dobro da se hrana u velikoj većini istarskih konoba doima naivno i drugorazredno u usporedbi s kobasicama i fritajom kod Benvenutija, maneštrom i fritulama gospođe Pilato, već legendarnim pršutom Klaudija Tomaza ili tjesteninama s bijelim tartufima gospođe Tomaz i gospođe Bertoša. Kod Robija Bertoše probali smo i fenomenalan netom pečeni kruh.

Fuži s tartufima i kruh kod Bertoše

Visoka razina kuhanja u vinskim obiteljima nije posebna novost: Michelinov chef Bernard Korak dolazi iz vinske obitelji, a Martina Tomac primjer je briljantne kućne kuharice koja s  lakoćom koristi niz profesionalnih, restoranskih metoda. No, u Istri je kultura gastronomskog kućnog kuhanja znatno  raširenija nego drugdje u Hrvatskoj.

Pršut kod Fakina
Maneštra, fritule i kroštule kod Pilata

Istarske vinske obitelji koriste vrhunske sastojke, poput jaja iz vlastitog kokošinjca i povrća iz vlastitog vrta, upotrebljavaju manje poznate stare recepture i perfektno poznaju tehnike kućnog kuhanja. Osobito je važno da se sve priprema svježe i ručno. Minuciozni ručni rad u kuhinji posve je nenadoknadiv.

Kobasice, domaće salame i kuglof kod Benvenutija

Kultura kućnog kuhanja u istarskim vinskim obiteljima izrazito je sofisticirana, kao da  se u svakoj njihovoj kuharici skriva mala Lidia Bastianich. Kad bi se kultura i načela kuhanja u pojedinim istarskim  vinskim obiteljima prenijeli na istarske konobe, scena istarskih  konoba postala bi ozbiljno uzbudljiva i autentična.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.