Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAKO SE JEDE U SHOPPING CENTRIMA #2 Ikeine mesne okruglice opravdano su slavne. Jeftine su i sasvim dobre za menzu u dućanu. Pire je jeziv

U Ikein restoran u Rugvici kraj Zagreba došli smo, igrom slučaja taman pred zatvaranje, nakon što smo cijelo poslijepodne proveli u labirintima njezine glavne trgovine. Ikea u Rugvici ima tri ugostiteljska objekta, cafe, bistro i restoran. U cafeu se može popiti kava, u bistrou pojesti hot dog za jedan euro, a restoran je organiziran kao menza. Uzmete pladanj i birate od izložene hrane.

Ikeina se ponuda na prvu čini bezveznom. Ali riječ je zapravo o pažljivo kopiranoj i stiliziranoj hrani, nešto poput njihovog namještaja u dućanima. Ikea naravno ne nudi nikakvo gastronomsko uzbuđenje, ali je zabavna i bar dovoljno pristojna da se ne možete ljutiti na njihov restoran, već samo zaključiti kako se radi o originalnom pothvatu. Ponuda se sastoji od poznatih mesnih okruglica s pire krumpirom i umakom, pohanih pilećih filea, lososa, vegetarijanskih lazanja, wrapova, salata, nešto slastica, pa čak i doručka s jajima i slaninom, tostom, kajganom i kroasanom.

S obzirom da nismo bili previše gladni, uzeli smo jedne mesne okruglice, najpoznatije Ikeino jelo,  koje bi vrlo vjerojatno mogle dobiti mjesto u kakvom muzeju pop kulture. Ikeine mesne okruglice su toliko popularne da je nekoliko priča njima posvetio i The Economist. Pa koliko su dobre okruglice u dućanu namještaja s kojim je jelo postalo globalni fenomen? Iznenađujuće dobre. Meso je daleko od savršenog, ali ideja je zabavna, okruglice su sočne i imaju sasvim dovoljno okusa da čovjek na trenutak zaboravi da je cijeli dan života potrošio na gledanje namještaja.

Umak s kojim dolaze također ima karaktera i bitno je bolji od sličnih gotovih umaka koji se prodaju u ovakvim restoranima. Pire krumpir je daleko najgori dio cijelog iskustva, prepun grudica i jednostavno loše teksture. Uz okruglice smo uzeli dva deserta, gooey čokoladna kolača, koji također nisu bili loši. Ikea, mjesto na kojem se provodi cijeli dan i čija se poslovna filozofija proučava na ekonomskim fakultetima, svojim restoranima nudi dodanu vrijednost shoppingu.

Fantastično je kako je filozofiju trgovina uspješno prevela i na restorane, prvenstveno niske cijene. Mesne okruglic, 12 komada s pireom, stoje 5,8 eura, dok je pohano meso i pomfrit 5 eura, a porcije su sasvim dovoljne. Našu zabavnu večeru od mesnih okruglica, dva kolača i dvije Coca Cole platili smo 11.98 eura

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})