Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Clai u Monacu je održala ekskluzivni masterclass s Liber Paterom, proizvođačem najskupljeg vina na svijetu

Bujska vinarija Clai prošlog je ponedjeljka u Oceanografskom muzeju u Monacu u organizaciji francuske udruge Francs de Pied održala ekskluzivni masterclass s vinarijom Liber Pater. Predsjednik udruge i vlasnik Liber Patera Loïc Pasquet, organizirao je ovaj događaj kako bi promovirao novi projekt koji razvija s vinarijom Clai.

Timothy Whitfield, glavni enolog vinarije Clai

Jedan dio projekta obuhvaća lobiranje za upis necijepljenih autohtonih vinskih sorti u UNESCO-ov registar svjetske nematerijalne kulturne baštine. Drugi, zanimljiviji dio, uključuje revitaliaciju istarske sorte surine. Pasquet je, objasnio je, u kolovozu posjetio Istru i vinariju Clai kako bi obišao lokacije potencijalno pogodne za rast nekalemljene loze. Liber Pater u Gravesu je revitalizirao dvije sorte iz vremena prije filoksere, lauzet i prunelard.

Vinarija Clai, koju nakon umirovljenja njenog osnivača, legendarnog Giorgia Claia, vode novi vlasnici Suzanne i Krešimir Penavić, u Istri je pak uspjela očuvati surinu, rijetku sortu koja se donedavno smatrala izumrlom. U Vinariji Clai je koriste za pjenušce. “U narednim godinama planiramo uložiti dodatne napore u povećanje nasada surine koji su nikli iz svega nekoliko trsova,” rekao je na masterclassu glavni enolog vinarije Clai Timothy Whitfield. Danas je u Hrvatskoj identificirano oko 630 različitih autohtonih sorti vinove loze, a više od 70 je kritično ugroženo ili na rubu su nestajanja.

Na masterclassu održanom pod pokroviteljstvom monegaškog princa Alberta, točili su se Brombonero iz 2015, Pjenušac iz 2020. i Sv. Jakov iz 2020. godine

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.