Lovran je u ovo doba godine gotovo sanjivo mjesto, prepuno magle, gustih oblaka i rose. Riječ je o gradiću koji je potpuno drukčiji nego u doba velikih ljetnih gužvi. U takvom istinski opuštajućem osjećaju otišli smo u Najade, poznati restoran na samoj obali Lovrana. Najade je zapravo jedan od revolucionara Opatijske rivijere.
Prije više desetljeća bio je dio uske grupe najboljih ribljih restorana u državi, s uvijek svježom ribom, dobrim kuhanjem i fantastičnom lokacijom. U 2023. godini, Najade je primjer zamrznut u vremenu, ne nužno u lošem smislu. Po relativnim principima, Najade bi zapravo mogao biti upravo savršen restoran za određenu publiku. U njemu nema modernih tehnika, inoviranja, originalnih jela, novih uzbudljivih okusa, suvremenog ambijenta ili bilo kakve evolucije ni pomaka s mrtve točke. Ali zato u Najadama ima preciznih okusa, kvalitetnih namirnica i ukratko pouzdanih jela koja predstavljaju trenutak u vremenu kad se koktel od škampa smatrao vrhuncem jela koje se od tog predivnog mesa možete napraviti.
Najade su ogromni, kičasti, ali ipak simpatični morski ukrasi raspoređeni po cijelom resotranu, iznimno simpatični i srdačni konobari, ali iz neke druge, one starije škole ugostiteljstva. Sve je to zapravo u redu i funkcionira zapravo jako dobro, upravo zato što je hrana dobra. Hrana je nepretenciozna, izrazito svježa i iskrena. Kad smo pokušali naručiti nekoliko jela s kvarnerskim škampima konobar nam je odmah rekao kako trenutno imaju samo smrznute škampe, jer živi jednostavno nisu došli. Pošteno. Zato se gostima nosi oval s ribama kako bi se pokazala trenutna svježa ponuda. Isto pošteno.
Naš smo kasni ručak tako umjesto škampima započeli carpacciom od izvrsne masne tune koja se gotovo topila u ustima i tek par kapljica maslinovog ulja. Iskreno nam je malo nedostajalo da naručimo još jedan tanjur. Zatim su došle dondole po kojima su Najade prilično poznate. Dondole se mogu naručiti sa žara i u buzari, a mi smo uz nekoliko njih sa žara uzeli i jakobove kapice, i tu se restoran pokazao u najboljem svjetlu. Čisti, precizni okusi, bez pretjerivanja u ostatku sastojaka s malo slasnog okusa žara, koji su opet uzdigli cijelo jelo. Jednostavne i fantastično pripremljene školjke pobjednik su dana. Arbun, koji bio na ovalu zajedno sa zubatcima i oradama, nije zaostajao. Ova manja i nerazvikana bijela riba vrlo je jednostavno ali profesionalno pripremljena, kompaktne teksure, sočna i nimalo suha, a podiglo ju je par kapljica sasvim dobrog maslinova ulja koje Najade drže na stolu.
Blitva s krumpirom koju smo naručili je također na korektnoj razini. Hrana u Najadama je pouzdana i starinska na dobar način. Kad bi hrvatska obala imala više ovakvih restorana umjesto raznih poluprofesionalnih zamki koji samo ganjaju turiste, mogli bi govoriti o konkurentnosti tradicijske hrvatske kuhinje. Iskreno se nadamo da se Najade neće mijenjati u jelima, ali da će možda napraviti neophodni facelift ambijenta. Jedino gdje bi voljeli vidjeti napredak je u izboru deserata, koji se sada svodi na voćne kupove i palačinke. Vinska lista je neambiciozna ali ima nekoliko zicera. Ručak s dosta ribe i jednom buteljom Korakova sauvignona Klemenkaaplatili smo 140 eura, što nije nužno skupo.
Šetalište Maršala Tita 60, Lovran
HRANA -4 VINA 3 SERVIS -4 AMBIJENT Terasa +4/Sala 3
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.