Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Riječka pečenjara Lovorka ima šokantno dobru domaću vinsku listu 

Neki smo dan na obiteljski ručak otišli u grill restoran Lovorka pored nogometnog stadiona Rujevica. Lovorka je poznata po sasvim dobrom i relativno nedavno se malo preuredila. Njihov jelovnik, koji se sastoji od ćevapa, pljeskavica i nekoliko bifteka, klasičan je i nimalo ne odstupa od žanra. Sva jela su zapravo vrlo pristojna, pogotovo pikantnija pljeskavica.

Međutim, osim solidnih jela s roštilja, za oko nam je zapela vinska karta i nekoliko vina koje nisu navedene na njoj ali stoje u hladnjaku. Prije otprilike mjesec dana, kad smo radili serijal o najboljim kvarnerskim ćevapima, obišli smo veliki broj pečenjara i gotovo svakoj pića su najslabilja točka. U osrednjim pečenjarama i grill restoranima piće se najčešće svodi na industrijska piva, gazirane sokove i tek poneku etiketu kakvog takvog vina. U redu, kultura pijenja vina s jelima poput ćevapa ili pljeskavica nije baš dio hrvatske kulture, ali krajnje je vrijeme da se to počne mijenjati. Pa smo bili ugodno iznenađeni etiketama koje Lovorka nudi, a koje svakako nadilaze uobičajene ambicije njezina žanra.

U hladnjaku smo ugledali desetine butelja Tomčeva fantastičnog Maranya koji ide odlično uz steakove, zatim Križ Grk, jedno od naših najdražih dalmatinskih vina, Korakov sauvignon Klemenka koji vrlo dobro može ići uz mljeveno meso, malvazije Cuja, Coronice, Fakina i izvrsnu novu Piquentumovu maceriranu malvaziju. Na karti smo uočili podjednako ambiciozne etikete. Boškičeva Calma i Reful, Galićeva graševina, Testamentov Babić, nekoliko etiketa Korlata i Milošev Plavac. Sve to u resotranu kojemu je glavnina prometa sasvim sigurno mljeveno meso. Lista piva je nešto slabija i sadrži jedno craft pivo bujske pivovare San Servolo. Primjeri poput Lovorke iskreno nas vesele i postavljaju model gradnje vinskih lista u ambicioznijim grill restoranima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})