Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U bujskoj konobi La Parenzana jeli smo netom ubrane vrganje, fritaju s bijelim tartufima i lasagne s janjećim raguom

Konoba La Parenzana na rubovima Buja u zadnjih je par godina promijenila nekoliko vlasnika. La Parenzanu sada vode Marko Prodan iz poznate ugostiteljske obitelji Prodan i chefica Ana Gergorić. Razne frakcije obitelji Prodan drže ekstremno  popularni Nono i odličnu modernu konobu Bokun u Petroviji.

La Parenzana, smještena u lijepoj velikoj kamenoj kući par kilometara od centra Buja, ima dosta tipičan meni za svoj žanr: nešto mesa, nešto ribe, nešto tjestenine. No, sinoć je meni u Parenzani bio uglavnom irelevantan, jer je kuhinja kuhala ono što je par sati prije večere došlo u restoran. Istra je, primjerice, ovih dana puna svježih vrganja.

Na tastingu novih i nekih dosta fascinantnih starih vina u vinariji Cattunar, poslužili su nam odlične bruschette s vrganjima koje je ubrao sam Franco Cattunar, a u Parenzani su se odmah, gotovo s vrata, pohvalili s čak jedanaest kilograma vrganja pristiglih  u restoran u nedjelju oko pet popodne. Ne može svježije, pa smo za predjelo naručili mirisne mesnate vrganje  na žaru, servirane s optimalnom dozom struganog  grana padana.

Franco Cattunar

Zatim smo iskreno uživali u još mirisnijim bijelim tartufima. Srednje veliki tartuf naribali su nam za stolom na finu kremastu fritaju s pršutom. Probali smo još slasne, ali lagane lazanje s janjećim raguom, dok su Vesna i Franco Cattunar bili vrlo zadovoljni njokima od buče u umaku od vrganja. Vinska karta natprosječno je zanimljiva za kriterije većine istarskih konoba: pili smo Kabolinu Unicu, Cattunarov platinasti Nonno koji odlično ide uz tartufe, i Veraldin ružičasti pjenušac. Sadašnja, novija verzija La Parenzane ugodno je osvježenje za restoransku scenu zapadne Istre.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})