Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

PRVA BOŽIĆNA LISTA 10 ozbiljnih jakih pića hrvatskih destilera, kao stvorenih za božićne darove

Počela je sezona darivanja. Velike i male tvrtke već tjednima sastavljaju liste božićnih i novogodišnjih darova. A dobra pića su u samom vrhu najpopularnijih blagdanskih poklona. Za vinare i destilere božićni su praznici gotovo jednako komercijalno važni kao i srpanj i kolovoz. Za našu prvu listu božićnih darova odabrali smo niz hrvatskih jakih pića.

Hrvatska destilerska scena upravo doživljava kreativni i kvalitativni preporod. Hrvatski destilati u zadnjih su godinu dana dobili niz važnih međunarodnih priznanja. Stoga domaće rakije, ginovi, likeri i vinjaci uistinu spadaju među perfektne poslovne ali i privatne božićne i novogodišnje darove. Evo našeg izbora.

Wise Grus, Lozovača Barrique

wise-grus-loza-barrique

Wise Grus, nova destilerija osnovana u Daruvaru, ove je godine osvojila dvostruku zlatnu medalju na San Francisco World Spirit Competition. Double Gold u San Franciscu jedna je od najprestižnijih destilerskih nagrada na svijetu. Gotovo je nevjerojatno da je debitantska hrvatska destilerija nagrađena dvostrukim zlatom u San Franciscu. Wise Grus je destilerija najviših profesionalnih ambicija. Zanimljivo je da je Wise Grus nedavno otvorio lijepo uređeni butik za rakije u strogom centru Zagreba, u Petrinjskoj ulici.

Destilerija Rossi, Rossi Šovran Istrian Brandy XO

Izuzetni vinjak obiteljske destilerije Rossi iz istarske Vižinade specifičan je jer nastaje od crnog vina, fermentiranih probranih grozdova sorte teran, koje se destilira četiri puta. Dozrijevanje traje ozbiljnih deset godina u bačvama od francuskog Limousin hrasta poput vrhunskih Cognaca (otud i posuđena francuska oznaka XO), a stilski je najbliži smjeru koji gaji Martell Cognac, bogatih, profinjenih voćnih i cvjetnih aroma. Ime Šovran na dijalektu označava kralja, suverena.

Destilerija Aura, Aura Millefrutti Barrique

Prava perjanica Aura Premium destilata jedne od najpoznatijih istarskih destilerija, smještene u srcu Buzeta. Mješavina je 15 vrsta divljih voćaka maceriranih kroz prilično dugo razdoblje od 6 mjeseci. Nakon destilacije dozrijeva tri godine, pretežno u Dulcine bačvama koje naglašavaju slatkoću. Tople je i suhe teksture te kompleksnih voćnih aroma krušaka, trešanja, rogača i bresaka uz sveprisutne note vanilije i suhih badema, a godišnja proizvodnja Aura Millefrutti ograničena je na samo šest bačava. 

Aura, Limoncello

Limoncello iz buzetske destilerije Aura pripada klasičnim likerima od citrusa, karakterističnima za jug Italije. Poseban izazov u proizvodnji je održavanje mutne strukture bez dodavanja stabilizatora uz balansiranje slatkoće bez prikrivanja citrusne kiseline, a kako se proizvodi isključivo od kore, limuni obavezno moraju biti uzgojeni ekološki bez uporabe kemijskih sredstava. Od izlaska na tržište popularnost Limoncella raste gotovo u korak s onim kakav je imao Teranino.

Badel 1862, Korlat Loza barrique

Bez sumnje ne samo začetnik nego i zasluženo predvodnik premium linije Korlat, Loza barrique destilat je masulja svježih bobica crnih sorti vinove loze. Tri sorte Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah srce su vinograda benkovačkog kraja i prestižne vinske linije Korlat. Dozrijeva u malim hrastovim bačvama koje ukupnoj aromatici klasičnog destilata grožđa pridodaju delikatne note fragrantnog drveta i tanine koji uobičajeno karakternoj lozi dodaju stamenu i naglašenu teksturu.

Rakije i likeri Magdić, Šljivovica

magdic-rakije-vani

Destilerija Igora Magdića u prelijepim Rastokama jedna je od najautentičnijih u Hrvatskoj. Osobno smo svjedočili kad je u Magdićevu destileriju stiglo nekoliko vreća zelenih oraha. Vrlo malo hrvatskih proizvođača pića koristi prave zelene orahe. Nekoliko Magdićevih destilata u zadnje je vrijeme dobilo visoke internacionalne ocjene. Šljivovica je, primjerice, osvojila 91 bod na londonskom International Wine and Spirits Competition. A ovog smo proljeća u Magdićevoj kušaonici probali potencijalno još bolju šljivovicu s više od 50 posto alkohola, koja polako odležava u hrastovim bačvama. 

Korlat, Aronija

Jedan od najneobičnijih likera na tržištu koji uspješno kombinira voćnost i taničnost aronije sa slatkoćom klasičnog likera. Bazu čini karakterna komovica, rakija od koma vrhunskog grožđa vinove loze s položaja Korlat,  koja je aromatizirana koncentriranim čistim sokom bobica aronije (sibirske borovnice), inače poznatim po izraženim antioksidativnim svojstvima. Naglašena voćnost aronije intenzivirana u ovoj slatko-trpkoj kombinaciji doista čini ovaj liker posebnim.

Destilerija Vertigo, Šljivovica Vertigo

Pravi favorit obiteljske destilerije Vertigo iz Sesveta dugo dozrijeva i što je starija to je bolja. Dozrijevana je u 300-litrenim bačvama od slavonskoga hrasta minimalno četiri godine (ova je stara četiri godine), a jantarna boja nagovještava i ozbiljniji utjecaj hrastovih bačava poput začinske nota (klinčića, cimeta) uz karamelu i vaniliju. Bazna voćnost karakteristične šljivovice i dalje je izrazita, od suhih šljiva i marelica do slatkaste cvjetnosti uz uljastu teksturu i postojano tijelo.

Destilerija Duh u boci, Old Pilot’s London Dry Gin

old-pilots-london-dry

Gin koji je postavio hrvatske ginove na kartu svijeta čine samo bazni, izrazito čisti pšenični alkohol, voda i sedam biljaka. Dakako i dvojac vrsnih majstora, školovanih pilota iz zagrebačke destilerije Duh u boci. Bilje mahom nabavljaju iz hrvatskih izvora, a riječ je o borovici, lavandi, kadulji, slatkim i gorkim narančama, anđeliki i listovima masline. Old Pilot’s velik je i moćan, klasični London Dry Gin dominantnih nota borovice, visoke postojanosti te jedne od najuljastijih tekstura u svijetu ginova općenito.

Destilerija Jedna, Jedna Travarica Barrique

Ova iznimna travarica destilerije Jedna iz Osijeka rezultat je spoja vrhunskog  destilata jabuke i macerata više od 50 biljnih vrsta (između ostalog i kadulje, komorača, gospine trave, pelina, anisa, bosiljka, kamilice i smilja) ubranih na Velebitu i otoku Pagu. U dobiveni aromatizirani destilat osnovnog bilja dodaje se ostatak trava, a završna faza su ulja trava koja nabavljaju od jednoga uljara s otoka Prvića. Note sušenog bilja, ljutih citrusa, vanilije i herbalnog meda djeluju doista ukusno umirujuće.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.