Novi izbor Restorana godine Kulta Plave Kamenice i Irinoxa mogao bi biti najkompetitivniji dosad, jer se na našoj kandidatskoj listi našlo čak trideset restorana. Posebno smo ponosni što je pokrovitelj ovogodišnjeg izbora talijanski Irinox, proizvođač prvoklasnih rashladnih uređaja za profesionalne kuhinje kojeg u Hrvatskoj zastupa tvrtka Interlink Gastro.
Podsjetimo, Restoran godine, kao i Chefa godine, biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, restorateri, investitori i gastro novinari. Svaki birač može glasati za pet restorana. Prvi restoran dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8 bodova, treći 6, četvrti 4 a petoplasirani 2 boda.
Ni jedan birač ne smije glasati za restoran s kojim je poslovno povezan. Lista koju danas objavljujemo nije obvezujuća: to znači da birači mogu glasati i za restorane koji nisu na našoj listi kandidata, tako da na svom glasačkom listiću navedu restoran i dodijele mu bodove po sistemu ocjenjivanja izbora za Restoran godine.
Ove smo godine, nažalost, s liste kandidata morali maknuti Noel, jedan od najvažnijih hrvatskih fine dining restorana i jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom. Noel, je prije nekoliko tjedana ostao bez Brune Vokala, višegodišnjeg glavnog chefa, a u restoranima Noelova gastronomskog ranga chefovi igraju jednu od presudnih uloga. U Noelovu je slučaju, dakle, riječ o protokolu našeg izbora.
Kad Michelinovi restorani ostaju bez glavnog chefa, automatski ih eliminiramo s liste kandidata za Restoran godine. Isto smo svojedobno učinili s Boškincem, kojeg smo ove godine poslije dobre sezone novog chefa Bogomila Križa vratili na kandidatsku listu. Jednako smo postupili i u slučaju Drage di Lovrana kad je taj restoran ostao bez Denija Srdoča. Prilično smo sigurni da će Noel uspješno proći kroz tranzicijsko razdoblje i da će se iduće godine ponovno natjecati za titulu Restorana godine. Lani je u izboru za Restoran godine Kulta Plave Kamenice pobijedio rovinjski Cap Aureo chefa Jeffreya Velle. Evo liste kandidata za Restoran godine 2023.
Dubrovački 360 s Michelinovom zvjezdicom dobar je primjer luksuznog hedonističkog mediteranskog restorana s vrlo preciznim kuhanjem, očaravajućim ambijentom i odličnom vinskom kartom.
Rovinjski restoran obitelji Scarello bavi se visokim interpretacijama sjevernotalijanske i istarske kuhinje. Njihov sommelier Kristijan Harjač novi je prvak Hrvatske.
Boškinac se poslije više od godinu dana traženja vratio u veliku formu. Ovogodišnji je Boškinac veoma dobar lokalno-sezonski restoran u jedinstvenom otočkom ambijentu.
Lanjski je pobjednik i ove godine izvanredan.Cap Aureo spaja vrhunske sezonske namirnice, univerzalne luksuzne sastojke popt kavijara, modernističku gastronomsku viziju, virtuozne tehnike i jako dobru vinsku kartu.
Carpaccio je već dvanaest godina najpopularniji zagrebački “gradski” restoran. Carpaccio je primjer ugostiteljstva koje odgovara visokim međunarodnim standardima.
Hrana u Damiru&Ornelli može biti briljantna. Radi se o najboljem restoranu sa sirovom ribom u Hrvatskoj. Damir&Ornella zaostaje u ugostiteljstvu, ali ponekad gostima zaista može prirediti gastronomski iznimno vrijedan doživljaj.
Dvor je muzej suvremene umjetnosti dalmatinskog kulinarstva. Dvor je spojio visoke gastronomske standarde s visokom komercijalnošću, tako da je tijekom ljeta stalno prepun.
Hidden Denija Srdoča najenergičniji je, najseksi, najzabavniji bistro u cijeloj Hrvatskoj. Hidden je mjesto zbog kojeg se veselimo vožnji do Rijeke.
Konoba Boba može se pohvaliti originalnim kuhanjem, odličnim jadranskim sastojcima i veoma solidnom vinskom listom.
Konoba Opat u vlasništvu Ante Božikova najboljeg prijatelja Bobinog vlasnika Vjeke Bašića, pokazuje zašto nautičari vole kornatske restorane. Hrana je raskošna, ukusna i jednostavna.
Restoran Korak zasluženo je dobio Michelinovu zvjezdicu. Restoran Korak poslužuje mikrolokalni fine dining, s ponekim ozbiljno elaboriranim jelima, u jednom od najljepših restoranskih ugođaja u kontinentalnoj Hrvatskoj.
LD, s Michelinovom zvjezdicom, luksuzni je restoran definiran lijepim ambijentom i tehnički preciznim kuhanjem, kakav je neophodno potreban destinacijama poput Korčule.
ManO2 čisti je gastronomski spektakl. Flambojantno progresivno kuhanje chefa Hrvoja Kroflina, koji je nedavno proveo par tjedana u Japanu, odlično se slaže s ultraprofesionalnom ali nekonvencionalnom vinskom kartom sommeliera Marka Rundeka.
Otkako se lani preuredio, Maredo je postao jedinstveni melange gastrotainmenta, steakhousea i luksuznog sushi bara s kavijarom i škampima, sve to uz vrlo dobra vina.
Marina je najbolji autorski riblji restoran u Hrvatskoj. U Marini ne možete jesti ništa osim riba, rakova, školjki i algi. I to sve prvoklasno i inovativno.
Matsunoki je raskošani, skup japanski restoran u lošinjskom hotelu Bellevue, s jednom od boljih vinskih karti u Hrvatskoj.
Prvi hrvatski restoran proslavljene braće Cerea (njihov Da Vittorio ima tri Michelinove zvjezdice) podjednako oduševljava različitim formatima pizze, uvjerljivo najukusnijim pastama u Hrvatskoj (Da Vittorio i Pescatora) kao i neodoljivim desertima najvišeg zanatskog ranga.
Monte je pouzdani, hedonistički fine dining restoran, prvi u Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom, koji je 2023. napravio značajan iskorak hrabrim menijem posvećenim isključivo hlapovima.
Nav je najvažniji avangardni restoran u povijesti hrvatske gastronomije, koji sustavno definira novu hrvatsku kuhinju.
Navis je prvoklasni klasični restoran s vrhunskim sastojcima, osobito onima iz mora, prelijepim pogledima na Kvarner, i širokom, međunarodno relevantnom vinskom listom.
Nebo je restoran posvećen modernim interpretacijama hrvatskih regionalnih kuhinja. Nebo je zasluženo dobilo Michelinovu zvjezdicu samo dva mjeseca poslije otvorenja. Vinska karta jednako je ambiciozna kao i meni chefa Denija Srdoča.
Pelegrini s Michelinovom zvjezdicom hedonistički je restoran moderne dalmatinske kuhinje. Hrana je pripremljena nevjerojatno precizno, bez ijedne pogreške, servis uvjerljivo najbolji u Dalmaciji, a vinska karta sjajnog sommeliera Branimira Vukšića spaja identitetska lokalna vina s velikim svjetskim vinima.
Plavi podrum već je dvadesetak godina najbolji konvencionalni restoran u Hrvatskoj. Škampi i jadranske ribe forte su Plavog podruma, ali tu su naravno i vrhunske sezonske gljive, selekcija najvažnijih hrvatskih ulja kao i šampionska vinska karta.
San Rocco je bez ikakve konkurencije najbolji tartufarski restoran u Hrvatskoj. San Rocco ima veoma kompetentnu, hrvatsko-internacionalnu vinsku kartu i vrhunski servis.
Spinnaker je do ovosezonskog otvaranja Miramarea by Fratelli Cerea bio jedini fine dining restoran u Poreču. Hrana je lokalna i veoma civilizirana, a vinska karta jedna od najstručnijih u Istri.
Tač je apsolutni šampion zagrebačke i hrvatske tradicijske nacionalne kuhinje. Tač je restoran s najviše svježih i sezonskih sastojaka u Zagrebu.
Tekka, najbolji zagrebački i hrvatski japanski restoran, ove je godine još malo podigla letvicu pa sad redovito nudi kavijar, kao i gunkan s ježincima. Tekka u Rovinju ne zaostaje za Tekkom u Zagrebu.
Theatrium je gastronomski bistro koji povezuje klasične favorite poput bečkog šnicla i tartar bifteka, s najukusnijim pastama i rižotima u Zagrebu, pa onda s još nekoliko veoma modernih, intenzivnih nekonvencionalnih jela poput škampa s kavijarom i dragoljubom, uz tri kiselo slatke redukcije.
Bečki Tian čuvenog austrijsko-hrvatskog chefa Paula Ivića, prvi je europski vegetarijanski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Zadarsko pop-up izdanje čini nam se još kreativnijim od bečkog originala.
Zinfandel’s označava vrhunac raskoši visoke hotelske kuhinje koji smo ikad vidjeli i doživjeli u Hrvatskoj. Zinfandel’s priprema senzualnu i raskošnu hranu, ima vrhunski servis i uvjerljivo najljepšu blagovaonicu u cijeloj zemlji.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.