Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinarija Tomac u Milanu je dobila uglednu arhitektonsku nagradu The Plan Award

Vinarija Tomac u Donjoj Reki kraj Jastrebarskoj, rad studija Dva arhitekta Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, dobila je uglednu arhitektonsku nagradu The Plan Award. Na ceremoniji u Milanu, Vinarija Tomac proglašena je najboljom realizacijom u kategoriji proizvodnog objekta. 

“(Plešivička)  je regija poznata po korištenju drvenih bačvi i drevnoj gruzijskoj metodi odležavanja vina u amforama zakopanima u zemlju. Oslanjanje na tradiciju, očuvanje djedovskih vrijednosti i korištenje starih ali moderniziranih metoda i iskustava iz srodnih krajeva put je do prirodnog i nesputanog vina. Znali smo da arhitektura mora udomiti taj način razmišljanja i poslati istu nedvosmislenu poruku kroz arhitektonski jezik, baš kao i vino koje će biti udomljeno u njoj. Obilazeći Donju Reku primijetili smo drvenu staju i staru staju sa zidovima od cigle.

To nas je inspiriralo i bilo ključno u donošenju važnih odluka u procesu projektiranja objekta u pogledu tipologije i konstrukcijskih elemenata, smještaja objekta na parceli i izbora materijala,” stoji u prezentaciji arhitekata Ćurkovića i Zidarića, “Održivost u graditeljstvu prvenstveno se povezuje s energetskom učinkovitošću. Izborom materijala riješili smo sve tehnološke potrebe vezane uz građevinsku fiziku…Više nas je zanimala tema održivog razvoja i kako bi naš projekt tome mogao pridonijeti. Svaki građevinski materijal koristili smo u njegovoj sirovoj prirodnosti. Korištenjem prirodnih materijala vinarija privlači sve vrste divljači koje u njoj prepoznaju potencijalni dom.”

tomac-vinarija

Nedavno smo objavili da je  Vinarija Tomac nominirana i za Wienerbergerovu međunarodnu arhitektonsku nagradu Brick Award, koja se dodjeljuje za najbolje i najinovativnije korištenje cigle i glinenih materijala u arhitekturi, a ušla je i u finale hrvatske arhitektonske nagrade Viktor Kovačić. Vinarija Tomac amblematski je projekt ne samo za vinarsku obitelj Tomac već za cijelu Plešivičku regiju i svakako najoriginalnija nova vinarija u Hrvatskoj. 

tomac-vinarija-terasa
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.