Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISTARSKI CENTAR PIZZE Kako je Labin odlučio postati hrvatska Caserta

labin-pizza-1

Caserta je gradić kraj Napulja, koji se smatra sjedištem talijanske pizze. U Caserti se nalaze neke od najboljih talijanskih pizzerija, točnije četiri s aktualne liste 50 Top Pizza, uključujuči broj dva, pizzeriju I Masanielli Francesca Martuccija. 

Caserta je važan talijanski povijesni gradić, ali tek ju je pizza pretvorila u destinaciju. Čini se da se nešto slično dogaša i u Hrvatskoj. Zadnjih smo par mjeseci u Istri, pogotovo u Labinu, istraživali scenu pizza. Labin je za hrvatske pojmove također mali grad, u kojem ne živi više od 10 tisuća stanovnika. Simpatičan je to, nekad rudarski gradić koji u sezoni vrvi turistima. No, Labin i njegovo šire područje danas su puno poznatiji po odličnim pizzama. Pionir ovog labinskog pokreta je Rumore, a danas uz njega suvereno rade i Napoli i Burra u Plominu, tek nekoliko minuta vožnje od Labina. Što je zajedničko pizzerijama s tog područja?

Pizzeria Rumore

Visoka kvaliteta sastojaka, prilično dobro poznavanje izrade tijesta, školski pristup u kojem se točno zna kakva pizza treba biti i kreativne, i kreativni, na momente i autorski potezi. Sve tri spomenute pizzerije slijede napuljski stil pizza, ali s nešto opuštenijim pravilima. Svaka pizzerija trudi se imati barem neke elemente sezonalnosti i lokalnosti, pa su na menijima pizze s istarskim boškarinom, na neke se stavljaju tartufi, a za neke koriste različito sezonsko povrće. Sve tri pizzerije osim izvrsnih pizza imaju i dobre ugostiteljske prakse. 

Pizzeria Napoli

Drže dobra maslinova ulja, proizvode lokalnih proizvođača i lokalna craft piva, a Rumore ima i vrlo dobru vinsku kartu. Izvan Zagreba, Labin i njegovo šire područje nude najviše dobrih pizza po glavi stanovnika. Zašto upravo Labin? Vjerujemo da je odgovora nekoliko. Prvi je svakako blizina Italije, najvećeg izvora znanja o pizzi na svijetu. Drugi je konkurencija koja jednostavno tjera ugostitelje da poboljšavaju ponudu. Treći je dakako turistička sezona koja je u Labinu sve jača. I dalje od Labina i Istri se peku dobre do odlične pizze. Pulska Fabbrica izbacuje sasvim solidne pizze u energičnom ambijentu s dobrim koktelima, craft pivima i vinskom kartom.

Pizzeria Burra

Primizia u Brtonigli priprema neke od boljih istarskih pizza, a u sezoni na njih riba i bijele tartufe. Ipak, najbolju hrvatsku pizzu probali smo ovoga ljeta u porečkom Miramareu, restoranu braće Cerea na otočiću Sv. Nikola. U srpnju kad smo stigli u njihov restoran i naručili degustacijski jelovnik, zamolili smo da nam umjesto prvog slijeda ispeku klasičnu Margheritu, na što je osoblje pristalo bez ikakvog problema jer pizza je jedan od aduta u Cereinom porečkom restoranu, što dokazuje i činjenica da je veći dio sezone na Sv.Nikoli je radio Cerein glavni pekar i pizzaiolo. Cereina pizza, napravljena po najvišim mogućim kriterijima, jednostavno je genijalna i sigurno najbolja pizza koje se ikad posluživala u Hrvatskoj. Istra polako postaje i regija autentične pizze, a Labin u toj regiji ima puno pokriće za nadimak hrvatska Caserta s obzirom na količinu dobrih pizza koje ispeku po glavi stanovnika.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.