Zagrebačka restoranska scena i dalje je hiperaktivna. Usprkos nizu promašaja i lokala koji jedva preživljavaju, ugostitelji i chefovi nikako da odustanu od novih projekata. Trenutno znamo za više od deset restorana koji bi se trebali otvoriti u idućih šest mjeseci. Evo liste najzanimljivijih.
Vlasnik Izakaye Davor Bienenfeld ubrzano priprema svoj najveći projekt do danas, znatno opsežniji i ambiciozniji čak i od Timea koji je prije šest godina bio najuspješniji zagrebački restoran. Restorater Bienefeld i chef Vid Nikolić u prostoru bivšeg Hard Rocka Cafea u Atriju Zagrebačkog kazališta mladih kane otvoriti restoran po uzoru ne legendarnu Zumu. Radi se o jednom od najtežih zamislivih ugostiteljskih zadataka uopće.
Oko 20. studenog napokon se otvara Yezi, azijski restoran u najnovijem zagrebačkom hotelu. Yezi je vrlo ugodno uređen, a restoran će voditi talentirani kvarnerski chef Dino Knežević. Zanimljivo je da se Yezi nalazi otprilike dvjesto metara istočno od novog Bienenfeldova restorana, i to u prostoru gdje je radio Bienenfeldov Time.
Sommelier Goran Petrić ovih nam je dana rekao da je Marble u niskom startu, i da je samo pitanje tjedna kad će se otvoriti. Marble je steakhouse u vlasništvu poduzetnika koji stoje iza Chevo’sa. Marble je zamišljen kao veoma luksuzni restoran s dugo odležavanim steakovima, japanskom govedinom, kavijarom i ekstenzivnom vinskom listom.
Čuvena gospođa Chen, vlasnica Asie i Wok and Rolla, u Zagreb je dovela azijskog chefa specijaliziranog za tajlandske kuhinje. Prve probe menija trebale bi početi oko Nove godine, a prvi tajlandski restoran najvažnije hrvatske kineske ugostiteljice otvorit će se kad se uklone skele sa zgrade na Tomislavovom trgu, u čijem je podrumu desetljećima radila jedna od Asijinih ekspozitura. Koliko nam je poznato, fasada te lijepe palače bit će vrlo brzo završena.
Jedini zagrebački Michelinov restoran planira, kako smo već objavili, u idućih nekoliko mjeseci otvoriti dva burger bara i sourdough pizzeriju. Noel, nadalje, traži prostor za bistro. Radi se o najsustavnijem i najambicioznijem širenju jednog restoranskog brenda u Hrvatskoj.
Theatriumov chef preko puta svog glavnog restorana kani otvoriti vinski bar, što bi bilo sjajno budući da je gospodin Horvat jedan od relativno rijetkih chefova koji se dubinski razumiju u vina. Bilo bi, naravno, još bolje da Horvat u istom prostoru otvori i omakase salon, o čemu zasad glasno razmišlja.
U Staru Vlašku u idućih bi se mjesec dana trebao preseliti jedan od najpopularnijih i najboljih zagrebačkih street food lokala. Zasad ne možemo objaviti više detalja.
Chef Nenad Komes preuzeo je mali prostor s velikom terasom preko puta Noela, gdje se nalazilo više popularnih lokala od originalnog Blok Bara do Cicchetta. Blok Nook dnevno će uz puno kava, vina i koktela nuditi elegantne i slasne snackove. Komesov millefeuille od tartar bifteka vjerojatno je najmaštovitija finger food verzija tartar bifteka koju smo vidjeli u Hrvatskoj. Blok Nook otvara se za nekoliko dana, možda već ovu subotu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.