Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

Kult Plave Kamenice i Zmajska pivovara najavljuju izbor Chefa godine. Ovo su kandidati za 2023.

Ovoga tjedna počinje proces biranja Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Chefa godine Kulta Plave Kamenice biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, restorateri, investitori i gastro novinari. Riječ je o jedinom takvom izboru u Hrvatskoj.

jeffrey-vella-cap-aureo

Podsjetimo na pravila: svaki glasač može glasati za pet chefova. Restoranu na prvom mjestu svoje liste dodjeljuju deset bodova, drugom osam, trećem šest, četvrtom četiri, a petom dva boda. Svaki glasač može glasati i za chefa koji nije na listi, tako da mu dodijeli broj bodova po navedenom sistemu. Glasači ne smiju glasati za sebe ili za chefove s kojima su financijski povezani. Rezultate izbora počinjemo objavljivati u prosincu.

Sponzor izbora Chefa godine i ove je godine Zmajska pivovara, prva masovno uspješna domaća craft pivovara, koja i danas proizvodi neka od najboljih piva u Hrvatskoj i šire. Lani je u izboru za Chefa godine pobijedio Jeffrey Vella iz rovinjskog restorana Cap Aureo.

Objavljujemo i listu kandidata za Chefa godine 2023.

Ana Grgić Tomić, Zinfandel’s, Esplanade

grgic

Chefica Grgić Tomić virtuozno kuha u Zinfandel’su i brine za svu drugu hranu u Esplanadi: od bara, preko Bistroa, do room servicea i za hotele osobito važnog banketnog odjela.

Ante Udovičić, Lemongarden, Sutivan 

Ante Udovičić već godinama vodi uvjerljivo najbolji restoran na Braču. Chef Udovičić najkompetentniji je hrvatski kuhar, koji relativno redovito kuha na televiziji.

Bernard Korak, restoran Korak, Plešivica 

jre-bernard-korak-portret

Bernard Korak ove je godine svom obiteljskom restoranu donio Michelinovu zvjezdicu, kao i zelenu ekološku zvjezdicu.

Braco Sanjin, konoba Griblja, Sukošan

Chef Sanjin u svom novom restoranu blizu Zadra kuha neka od najsenzibilnijih i najukusnijih ribljih jela u cijeloj Dalmaciji.

Bruno Vokal, ex Noel, Zagreb

vokal

Chef Vokal u Noelu je pripremao najambicioznije degustacijske menije koje je Zagreb ikad vidio, s više od dvadeset sljedova.

Danijel Đekić, Monte, Rovinj

Chef Đekić, koji polako predaje posao sinovima, već šest godina s lakoćom brani prvu Michelinovu zvjezdicu dodijeljenu u Hrvatskoj.

Deni Srdoč, Nebo, Hidden Wine Bistro, Rijeka

Chef Srdoč uspijeva se istodobno baviti nacionalnim fine diningom u Michelinovu Nebu i temperamentnom, neodoljivom bistronomijom u vinskom baru Hidden.

Emanuele Scarello, Agli Amici, Rovinj

Emanuele Scarello, čiji Agli Amici u Udinama već dugo ima dvije Michelinove zvjezdice, ove je godine kuhanje u rovinjskom restoranu približio razini druge zvjezdice.

Filip Horvat, Theatrium, Zagreb

Chef Horvat pretvorio je Theatrium u gastronomski najplemenitiji zagrebački bistro, s puno elemenata fine dininga.

Hrvoje Kroflin, ManO2, Zagreb

kroflin

Chef Kroflin u Manu2 priprema progresivna, beskompromisna, jako ukusna međunarodno relevantna jela.

Hrvoje Zirojević, Dvor, Split

Hrvoje Zirojević u Dvoru postiže fenomenalne okuse i teksture u jelima koja se baziraju na klasičnoj dalmatinskoj kuhinji, ali su zapravo kompleksna i pažljivo, znalački elaborirana.

Jeffrey Vella, Cap Aureo, Rovinj

Chef Vella u Cap Aureu priprema raskošnu, modernu, ultrasezonsku i veoma kompliciranu hranu, koja se ne može uspoređivati ni s jednim drugim gastronomskim rukopisom u Hrvatskoj. Jeffrey Vella lani je pobijedio u izboru za Chefa godine.

Marina Gaši, Marina, Novigrad

marina-gasi-1

Chefica Gaši nikada nije bolje kuhala. Njena autorska riblja kuhinja više je nego dovoljan razlog za putovanje do Novigrada.

Marijo Curić, 360, Dubrovnik

marijo-curic (1)

Marijo Curić ne samo da drži 360 na razini Michelinove zvjezdice, nego je ove sezone usmjerio restoran prema lokalnim sastojcima i lokalnim kulinarskim tradicijama.

Mario Mihelj, Maredo, El Toro, Zagreb

Chef Mihelj vodi dva restorana koja spadaju među najpopularnije u Zagrebu. Važno je naglasiti da Mihelj i u Maredo i u El Toro doslovno stalno uvodi nove elemente, od posebnih menija za ručkove do večera četvrtkom u Maredu, posvećenih steakovima.

Marko Turković, Bekal, Zagreb

bekal-g

Korčulanski chef Turković u svom je novom restoranu, u kojem ne koristi ništa osim prirodne vatre (ne kuha ni na struju, ni na plin) stvorio neke od najdramatičnijih mesnih okusa u Hrvatskoj.

Mate Janković, Sol, Zagreb

jankovic-mate-sol

Premda Sol, zapravo, nema puno veze s tapasima, osobito ne u veličini porcija, Jankovićev projekt tapas na hrvatski doživio je kolosalni komercijalni uspjeh.

Matija Bogdan, Aminess Krk, Aminess Korčula

matija-bogdan

Bivši Ledburyjev sous chef prihvatio se teškog zadatka da u hotele s četiri zvjezdice uvede nešto ozbiljne gastronomije. Zasad mu ide prilično dobro.

Robert Benzia, Ganeum, Lovran

Chef Benzia iznimno je talentiran za pripremanje riba, rakova i školjki. Benzia je jedan od onih chefova koji tvrdi da kuha jednostavno, ali zapravo kuha veoma kompleksno i precizno.

Matija Bregeš, Baltazar, Zagreb

breges-baltazar

Matija Bregeš, koji je prije nekoliko godina donio Michelinovu zvjezdicu Boškincu, u Baltazaru povezuje tradicijski comfort food s modernom nacionalnom kuhinjom.

Roberto Cerea, Miramare by Fratelli Cerea, Poreč

Bobo Cerea jedini je chef iz restorana s tri Michelinove zvjezdice (talijanski Da Vittorio) koji je ikad vodio restoran u Hrvatskoj. Cerea je doslovno briljantan.

Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibenik

Chef Štefan s godinama je prešao iz progresivnog u hedonistički gastronomski izričaj. Što se pokazalo vrlo uspješnim. Ovog smo ljeta u Pelegriniju probali nekoliko najukusnijih jela otkad posjećujemo jedan do najvažnijih hrvatskih restorana.

Stiven Vunić, Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-chef-vunic

Stiven Vunić u svega je nekoliko godina od male riblje konobe na plaži uspio stvoriti svojevrsni restoranski fenomen. Zijavica sada spada među najpopularnije i najoriginalnije restorane na Kvarneru.

Tino Sinožić, Navis, Opatija

Još uvijek mladi Tino Sinožić odrastao je u Navisu, jednom od najboljih kvarnerskih restorana, gdje iz godine u godinu kuha sve nadahnutije i preciznije.

Tvrtko Šakota, NAV, Zagreb

@sravanabelagola za @navrestaurant

Tvrtko Šakota najznačajniji je hrvatski avangardni chef. Njegov utjecaj na razvoj moderne hrvatske nacionalne kuhinje trajat će desetljećima.

Vid Nikolić, Tori Street Food, Torikaya, Izakaya, Zagreb

Chef Nikolić naučio je Hrvatsku azijskom fusionu. Iduće se godine Vid Nikolić suočava s najtežim izazovom do danas, velikim novim ambicioznim azijskim restoranom u strogom centru Zagreba.

Vjeko Bašić, konoba Boba, Murter

vjeko-basic

Chef Bašić, predsjednik hrvatskog JRE-a i ove nas je godine impresionirao nizom originalnih, hedonističkih i lokalnih jela, baziranih na jadranskim ribama, školjkama i rakovima.

Kristian Godinić, Vinodol, Zagreb

Mladi chef Godinić pretvara tradicijski Vinodol u restoran moderne nacionalne kuhinje i uspješno brine da tisuće Vinodolovih gostiju prihvate dubinske promjene u rukopisu jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.