Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I poslije desetak godina Ponistra je najbolja riblja gostionica u Zagrebu. No, vrijeme je za poboljšanja

U Ponistri smo zadnji put jeli neposredno prije pandemije, pretkraj 2019. godine. Zatim smo u vrijeme pandemije povremeno naručivali Ponistrinu dostavu; hrana iz Ponistre, osobito mala predjela od plave ribe i glavonožaca, idealna je za dostavu jer ne zahtijeva vruće serviranje i dugo zadržava okuse i teksture.

Ponistra na Remetinečkoj cesti nastala je odvajanjem grupe ljudi iz legendarne trešnjevačke Korkyre. Ponistra je vrlo brzo postala najpopularnija riblja gostionica u Zagrebu. Tijekom tjedna stalno je prepuna jer je riječ o eminentnom poslovnom restoranu, dok je subotom ugodno popunjena, baš kao danas.

Ponistra je popularnost i renome stekla zahvaljujući jelovniku koji uspješno kombinira manja, slasna riblja predjela i doista prvoklasnu bijelu ribu. Taj se recept i danas pokazao veoma uspješnim. Za predjelo smo naručili srdele u šalši od rajčica, koje su bile jako slasne usprkos malo prejakom, termički nedovoljno obrađenom češnjaku u umaku. Brbavice na pari bile su fenomenalne, a marinirani inćuni više nego korektni.

Zatim su nam donijeli briljantnog velikog šanpjera, pečenog na umjereno vrućem žaru Ponistrina ognjišta. Meso je bilo sočno ali dovoljno čvrsto, slatko i optimalno oplemenjeno diskretnom aromom dima. Kovač na gradelama ne može biti puno ukusniji od ovoga kojeg smo danas pojeli u Ponistri. Osim kovača, Ponistrina se riblja vitrina u subotu hvalila jako velikim brancinima i golemim fetama pancete od gofa. Krumpir s blitvom nažalost nije briljirao, zato što je ostao pretvrd i nije imao nikakav okus; krajnje je vrijeme da bolji hrvatski restorani, poput većine boljih europskih restorana, počnu razmišljati o sortama, okusima i postotku škroba u krumpiru. No to je bila tek sitnica koja nije narušila dojam o sjajnoj Ponistrinoj ribi.

Dojam o sjajnoj Ponistrinoj j ribi moglo bi, međutim, narušiti prilično beskarakterno maslinovo ulje. Ponistra je već predugo jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana da bi nudila samo jedno, možda domaće ali ne baš najbolje ulje. S obzirom na visoku kvalitetu Ponistrinih riba, taj bi restoran trebao držati barem jedno zaista vrhunsko (ne nužno skupo) istarsko i dalmatinsko ulje. 

Kruh je s, druge strane, iznenađujuće dobar, dok paški sir nije bio loš ali nije imao puno veze s pravim ovčjim paškim sirom. Vinska lista sadrži niz hrvatskih bestselera, od Stine preko Nerice do Galića, ostajući u odveć  konvencionalnim okvirima.

Ponistra je jako dobra. Ponistra je i danas, poslije više od deset godina vjerojatno najbolja riblja gostionica u Zagrebu. Ali Ponistra bi morala napredovati. Ona se zadržala u prošlom desetljeću, a gosti se mijenjaju i postaju zahtjevniji. Jako dobar ručak u Ponistri platili smo 220 eura za dvoje. 

PONISTRA

Remetinečka cesta 131, Zagreb

HRANA -4/5  VINO 3/5  AMBIJENT 3/5  SERVIS -4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})