Svaki dan prolazimo kraja art’otela, novog zagrebačkog hotela palače na uglu Amruševe i Petrinjske ulice koji se, čini se, napokon otvorio jer prima rezervacije za početak studenog. Cijeli dugački prizemni art’otelov prostor zauzima Yezi, azijski restoran i čajana na posve istom mjestu gdje se nalazio restoran Time Davora Bienenfelda.
Prostor za Yezi logično je odabran: restoran bi, kad se god to može postići, morao imati bliski kontakt s ulicom ili što atraktivniji pogled. Na web stranici art’otela i Yezija piše da se restoran otvara u listopadu. Pa smo danas nazvali art’otel kako bismo rezervirali stol za četvrtak, prvi dan iza Svih svetih. Vrlo ljubazni gospodin javio se na drugo zvono, predstavio se baš kako treba nazivom hotela a zatim osobnim imenom, pa nas je obavijestio da se Yezi otvara tek za tri tjedna. Što nas je malo zbunilo, zbog informacije na web stranicama ali i zbog činjenice da već tjednima kroz velike ulične prozore u Yeziju viđamo uniformirane konobare. Edukacija i treninzi očito su potrajali.
Art’o tel je, čini se, zagrebački rekorder u odgađanju otvaranja. Podsjetimo, još se lanjskog ljeta na uglu Amruševe i Petrinjske pojavio golemi plakat s najavom otvorenja hotela 22. prosinca lanjske godine. Hotel kasni godinu dana, a sada i restoran kasni barem mjesec dana budući da na službenim web stranicama piše da se otvara u listopadu. Glavni chef restorana Yezi zove se Werner Seebach. Riječ je o kuharu s dugim iskustvom u azijskom gastrotainmentu. koji je među ostalim radio i atraktivnom ali gastronomski ne previše uglednom restoranskom lancu sushi Samba: jedan dosta ozbiljni londonski gastroportal opisao je Sushi Sambu na 38. katu Heron Towera kao mjesto s fantastičnim pogledima, dok je sve drugo užasno (“appalling”).
Kuhinju će u stvarnosti voditi vrlo talentirani kvarnerski chef Dino Knežević, tako da smo prilično sigurni kako će zagrebački Yezi biti barem korektan. Jednom kad se otvori.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.