Gut Oggau prirodna je, biodinamička vinarija s certifikatom Demeter, koju su 2007. godine u Burgenlandu pokrenuli Stephanie i Eduard Tscheppe. Petnaestak godina kasnije hrabri projekt bračnog para Tscheppe postao je internacionalno poznat. Gospođa i gospodin Tscheppe predstavili su svoj portfolio u subotu popodne u zagrebačkoj vinoteci Nesputana vina u Žerjavićevoj ulici, koja je fokusirana isključivo na prirodna vina.
Na samom početku prezentacije Stephanie i Eduard Tscheppe govorili su o svom odnosu prema vinima, koji je ideološki više nego radikalan. Grubo govoreći, oni ne priznaju sorte jer misle da vina mora definirati samo terroir. Stoga na njihovim etiketama gotovo nikad ne pišu sorte grožđa, niti oni žele govoriti o sortama.
Ovako isključiv pristup dubinski je kontradiktoran budući da reducira pojam terroira koji se želi istaknuti. Terroir je, naime, definiran i sortama pa zato, primjerice, Joško Gravner u svojim vinogradima uzgaja gotovo isključivo rebulu, jer smatra da rebula najviše odgovara terroiru Brda/ Collia i zato se na grand cru položajima u Burgundiji ne uzgaja aligote nego chardonnay.
No, gospođa i gospodin Tscheppe spadaju među relativno rijetke predstavnike drastično radikalnih vinskih ideologija, čija su vina svejedno vrlo dobra. I Stephanie i Eduard potječu iz vinsko ugostiteljskog miljea: Eduard je prije osnivanja Gut Oggaua u Štajerskoj radio u očevoj vinariji, dok je Stephanie odrasla u obitelji koja je vodila restoran s Michelinovom zvjezdicom.
Vina Gut Oggau lako je prepoznati po vrlo specifičnim etiketama: svaka linija vina posvećena je članovima imaginarne obitelji: djeci, roditeljima, djedu i baki. Najambicioznija vina, koja personificiraju najstarije članove ove vinske obitelji, Mechtild i Bertholdi dolaze iz najstarijih vinograda, posađenih prije više od 60 godina. Svaka etiketa ukrašena je portretima članova imaginarne obitelji po kojima se i zovu vina.
Theodora je, primjerice , mlado i svježe bijelo vino iz lanjske berbe, dok je Winifred zaista poseban, dojmljiv rose maceriran tek nekoliko sati. Jedino vino s istaknutom sortom jest Emmeram, bogati traminac pun aroma agruma, limuna i đumbira. Sjajan je dojam ostavio i desetak dana macerirani Thimotheus. Niti jedno od niza vina koja su se točila u Nesputanim vinima nije imalo ni jednu tehničku pogrešku, što je svakako važan kompliment za Gut Oggau.
Sva su vina izrazito mineralna, što Eduard Tscheppe pripisuje bogatoj biomasi u vinogradima, kao i specifičnim značajkama šljunčane podloge. Gostovanje vinarije Gut Oggau, čija vina distribuira Label Grand, spada među najrelevantnije jesenske vinske događaje u Hrvatskoj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.