Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trešnjevački Žar, svojedobno jedna od najboljih zagrebačkih roštiljarni, zatvoren je ‘do daljnjeg ‘

Prošlog nas je tjedna jedan čitatelj upozorio da je Žar u Badalićevoj ulici zatvoren i da se u tom prostoru navodno uskoro otvara vinoteka. Na Žarovu smo adresu poslali upit o tome što se događa, ali nismo dobili nikakav odgovor. Na telefon se nitko nije javljao, a na Googleu piše Privremeno zatvoreno.

U nedjelju ujutro prošetali smo Badalićevom ulicom na zagrebačkoj Trešnjevci, blizu stadiona u Kranjčevićevoj. Na vratima Žarove terase vidjeli smo zalijepljen papir formata A 4 na kojem piše Zbog preuređenja zatvoreno do daljnjeg. Na terasi vlada priličan kaos, s puno nabacanog namještaja i drugog inventara. Pokraj terase, na ulazu u Žarov ured, naslonjena je tabla s natpisom Žar. Lokal u svakom slučaju ne izgleda kao da će se uskoro ponovo otvoriti, kao restoran ni kao vinoteka.

Žar je počeo s radom prije više od deset godina i odmah se uvrstio među najbolje zagrebačke roštiljarne, uz Tvornicu pljeskavica Kosta na Savskoj. Žar je odigrao doslovno revolucionarnu ulogu na zagrebačkoj roštiljskoj sceni, jer bio prva roštiljarna koja je modernim uređenjem, ali i inovacijama na meniju poput vegetarijanskih jela, odlučila postati i mjesto za izlazak a ne samo za prejedanje: kasnije je Batak pametno usvojio i do danas uspješno provodi taj koncept. Drugo, Žar je bio jedina roštiljarna u Zagrebu koja je zaista pekla pljeskavice slične onima koje smo prije mnogo godina jeli u južnoj Srbiji.

Naime, za razliku od hrvatske verzije leskovačkog roštilja koja podrazumijeva debele, pomalo gumenaste pljeskavice, pljeskavice u južnim dijelovima Srbije, gdje smo silom prilika svojedobno proveli nekoliko mjeseci, bile su tanje, rahle i uglavnom začinjene ljutom paprikom. Pljeskavice i ćevape u Žarovim je prvim godinama pekao simpatični, korpulentni gospodin iz Srbije. Žarov je roštiljar na nažalost umro relativno mlad, a restoranu u Badalićevoj trebalo je nešto vremena da pronađe jasniju gastronomsku definiciju.

zar-grill

Prije šest ili sedam godina Žar se ponovo približio velikoj formu, s nekoliko briljantnih roštiljskih jela poput Čarobnog ćevapa. Bio je to cilindrični komad mljevene govedine špikane feferonima i zamotane u hrskavu pancetu. Porcije u Žaru u ono su vrijeme već postale prevelike, otprilike kao u Budweiseru ili veće, dok su se na meniju, nikad nismo razumjeli zašto, počela pojavljivati jela koja nisu imala nikakve veze sa Žarovim žanrom, a nisu bila ni inovativna poput lungića u gorgonzoli.

Prije pet godina Žarov utemeljitelj, legendarni zagrebački ugostitelj Miki Balent, čovjek koji je vodio čuveni klub Gjuro na Ribnjaku, u Novom Zagrebu je pokrenuo roštiljarnu Miki’s, koja je imala vrlo dobru hranu ali kaotičan servis. Bilo bi nam drago da se Žar ponovo otvori kao civilizirani, moderni roštiljski restoran. Zasad se, međutim, čini prilično neizvjesnim kad bi se to moglo dogoditi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.